bejegyzés megosztása:

11. V:NM Festival 2017 | 2017. május 26., Graz

11. V:NM Festival 2017 | 2017. május 26., Graz

Szerencse vagy sem, a grazi V:NM fesztivál még nem került fel az európai dzsesszturisták térképére, így az esemény egyelőre egy olyan üdítő oázis a nagyobb zenei fesztiválok között, ahol a szervezőknek nem kell igazodniuk a nagyközönség elvárásaihoz. A V:NM egyben egy osztrák előadókat és komponistákat tömörítő szervezet, ami a kollektivizmus jegyében szervezi saját seregszemléjét. A grazi V:NM biennáléként működik: páros években a fesztivál külföldön, mindig más-más országban vendégeskedik, ahol az osztrák zenészek a befogadó ország művészeivel dolgoznak együtt; páratlan években pedig viszahívják az előző év együttműködő ország művészeit Grazba. Az osztrák rendezvényeknek nincs főkurátura, a V:NM egyesület tagjai közösen, demokratikusan állítják össze a fesztiválprogramot: a szervezet tagjai tesznek javaslatot arra, hogy kikkel szeretnének játszani.

2016-ban Norvégiában, Trondheimban vendégeskedett a V:NM, így az idei grazi fesztivál fellépőinek jelentős része norvég hangszeres volt. A négynapos fesztivál harmadik napján összesen kilenc koncertet hallgattunk meg. A fesztiválprogram kellemesen koncentrált és rapid, és naponta minimum három helyszínen zajlanak – szerencsére úgy, hogy a koncertek bevárják egymást. Minden program szigorúan félórás, és egy-egy helyszínen két koncert között is csak maximum egy tízperces szünetet tartanak. A pénteki nap programjai délután három koncerttel az Esc Medien Kunst Laborban kezdődtek, este négy előadással a Forum Stadtparkban folytatódtak, és végül késő este a Stockwerkjazz dzsesszklubban zárultak további két koncerttel.

Az, hogy a programot maguk a zenészek állítják össze, egyfajta garancia a minőségre. Ute Wassermann, Pia Palme és Margarete Maierhofer-Lischka triója; a zongorista Heimo Puschnigg, a brácsás Henrik Sande és a csellista Marianne Baudouin Lie hármasa; valamint Fredi Lang trombitás, Stikkan Aarskog basszusklarinétos és Henrik Munkeby Nørstebø harsonás fúvóstriója feltétlenül rabul ejtette a szívünket; de a nap többi koncertje is több mint izgalmas volt. Az már most bizonyos, hogy a következő V:NM-re mindenképpen visszatérünk Grazba.

Angélica Castelló, Arnold “Noid” Haberl. Fotó: Improv.hu

Tanja Feichtmair, Nina Polaschegg. Fotó: Improv.hu

Margarete Maierhofer-Lischka, Ute Wassermann, Pia Palme. Fotó: Improv.hu

Katharina Klement, Adrian Myhr. Fotó: Improv.hu

Yedda Lin, Tanja Feichtmair. Fotó: Improv.hu

Heimo Puschnigg, Henrik Sande, Marianne Baudouin Lie. Fotó: Improv.hu

Henrik Munkeby Nørstebø, Fredi Lang, Stikkan Aarskog. Fotó: Improv.hu

Seppo Gründler, Robert Lepenik, Matt Burt. Fotó: Improv.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X