23
February, 2019
Saturday

Piotr Baron Trio

Juhász László 2002 szeptember 24.

2002. szeptember 19. | Szeged, Jate Klub

A jól értesültek azt már régóta tudják: a „polish jazz” címke mindig is népszerű címkének  számított, keresett exportcikknek minősült külföldön, azaz műfajukban a lengyel dzsesszisták mindig is az élen jártak. Elég volt erre a köztudott tényre és Mike Figgis Stormy Monday című kiváló filmjére, illetve annak kísérőzenéjére gondolni, hogy kedvet kapjak a Piotr Baron koncertjéhez. Aztán ugye ott van még a lengyel Muza kiadó végeláthatatlan, Polish Jazz című szériája, melynek egy-egy darabját ma fillérekért lehet beszerezni bakeliten a jobb használtlemez-kereskedésekben. És persze az sem elhanyagolandó, hogy most végre nem kellett messzire utazni, kivételesen házhoz jött a végtelenül vonzó tűnő produkció.

Lévén, hogy a valóban vonzó programra való bejutás ingyenes volt, és hogy a város egyik legfrekventáltabb klubjába szervezték az eseményt, szinte riasztóan sok ember próbálta beküzdeni magát a koncertterembe: kíváncsiskodók egész hada, neveletlen tizenévesek éppúgy, mint dzsesszlemez-gyűjtő tisztes családapák – minden korosztály meg akarta hallgatni a műsort. A legtöbb érdeklődővel együtt én sem tudtam biztosan, hogy mire is számítsak, hiszen a Piotr Baron szaxofonista által vezetett triót nem tudtam elhelyezni a lengyel dzsessz-szcéna palettáján, az viszont biztató jel volt, hogy a lengyel dzsesszel foglalkozó portálokon kutakodva, elég gyakran találkoztam a zenekarvezető nevével.

A koncert első fele egy saját szerzeménnyel kezdődött, amit a The Flinstones téma interpretációja követett. Ezek után még két tétel következett, melyek közül az egyik egy lengyel film zenéje volt. Négy szám, egyenként tíz percnyi hosszúságban, mind azonos felépítéssel – olyannyira azonossal, hogy a harmadik számnál már biztosan tudtam, hogy mit mi, kit ki követ. A sorozatosan ismételt és jól bevált szerkezeti formulák miatt sajnos a kiszámíthatatlanság elveszett a zenekar játékából, amiért nagyon nagy kár!

Már a koncert felénél, a rövid szünetben éreztem, hogy vegyes érzésekkel fogom elhagyni a termet a lengyel trió fellépése után, ez a gyanúm sajnos be is igazolódott: az est második részében a banda ugyanott folytatta, ahol tíz perccel ezelőtt abbahagyta: újabb négy szám, egyenként tíz percnyi hosszúságban, szerkezetileg minden egyes szerzemény tökéletes azonossággal felépítve. Ismételten egymást váltogatták a gyors és lassú szerzemények, köztük ezerszer hallott sztenderdek, úgy mint a mindenki által ismert Besame Mucho című örökzöld vagy éppen a koncert lezárásaként szolgáló Bye Bye Blackbird. Azzal, hogy egy dzsessz zenekar feldolgozásokat játszik, még nem is lenne semmi probléma, hiszen ebben a műfajban a zenei alapanyag szinte bármi lehet – a hangsúly mindig az aktuális elővezetésen van -, a lényeg kizárólag az, hogy ezek az interpretációk hitelesek és persze nem utolsósorban élvezetesek legyenek, újat mutassanak, még ha nem is meghökkentő módon, mégis valami újdonsággal szolgáljanak. Nos, ez ebben az esetben ez nem így történt. Piotr Baronról és társairól ez alkalommal mindössze annyi derült ki, hogy egy nagyszerű muzsikus, ám zeneileg egy rettentően konzervatív, hagyománytisztelő ember, amit itt most nem feltétlenül pozitív értelemben jegyzek meg. Az estét csak az igen kiváló, ám annál lestrapáltabb zenészekhez tudnám hasonlítani: kicsit lassú, kicsit fáradt volt.

baron.cba.pl

Hozzászólási lehetőség kikapcsolva

Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek