22
January, 2018
Monday

Mego | MEGO 054 | 2002

Eszem ágában sincs a manapság egyre több figyelmes fület vonzó kísérleti elektronikus zenéket glorifikálni, most mégis azt kell mondjam: a The Return Of Fenn O’Berg egy irgalmatlanul jó album! A bécsi gitár- és laptop-művész, a tavaly tavasszal nálunk is sikeres szólókoncertet adó Christian Fennesz; az experimentális és az indie színtéren egyaránt otthonosan mozgó valóságos reneszánszember, a chicagói Jim O’Rourke; és a Mego kiadó egyik bennfentese, a szintén bécsi illetőségű Peter Rehberg (alias Pita) neve külön-külön is jól cseng a műfajban, ám ha e három „nagyágyú” alkalmanként kollaborál, abból szinte biztos, hogy egy nagyon-nagyon különleges zenei kísérlet, egy feledhetetlen élmény születik.

Az eddig alkalminak hitt trióformáció első lemeze 1999 végén jelent meg The Magic Sound Of Fenn O’Berg címmel – ennek a projektnek egyenes folytatása a hármas visszatérése. A második találkozást dokumentáló kiadvány ezúttal is a három nagy tehetségű és kreatív művész zenei lenyomata, aminek alapanyagául két élő fellépés szolgált. Az anyagot Bécsben és Párizsban vették fel egy-egy improvizált koncert alkalmával, a hat hónapot igénybe vevő utómunkálatokat – úgy mint vágás és keverés – pedig New York-ban és Bécsben végezték.

A négy tételt tartalmazó albumon hallható kompozíciók a legkisebb mértékben sem felelnek meg az előzetes zenei tapasztalataink által szült elvárásoknak: olyannyira rendhagyók és formabontók, hogy az anyag hallgatása közben folyamatosan stimulálva vagyunk, azaz egy percre sem lankad az érdeklődés, a lemezt kitüntető figyelem. A 6 perces nyitótétel, a Floating My Boat minden bizonnyal csak egy röpke felvezetőként funkcionál, hiszen az ezt követő három darab – a 15 perces A Viennese Tragedy, a 12 perces Riding Again és a záró 11 perces We Will Diffuse You – alatt teljesedik ki igazán a harmonikus egységben működő laptoptrió lenyűgöző zsenialitása. Természetes hangmintákból és elektronikus zörejekből kreált hangmontázsok épülnek fel és bomlanak le egyik pillanatról a másikra, romantikusan melodikus nagyzenekari patternek és kíméletlenül agresszív zajok váltják egymást a tipikusan Fenn O’Berg-i dramaturgia és forgatókönyv szerint – egyszerre precízen rendezett és átláthatatlanul kaotikus ez a megfoghatatlan hangzásvilággal bíró alkotás. Felesleges is több mondatot áldozni erre a valóban katartikus alkotásra.

Abszolút zene – a tavalyi év egyik legfontosabb lemeze!

1. Floating My Boat [5:35] 2. A Viennese Tragedy [14:29] 3. Riding Again [11:38] 4. We Will Diffuse You [10:11]

fennesz.com
tisue.net/orourke
peterrehberg.com
editionsmego.com

Hozzászólási lehetőség kikapcsolva

Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Free Four For Five a Sirályban

Juhász László
2011. május 17.

Öt új album az orosz Mikroton lemezkiadótól

Juhász László
2016. február 15.

Három új bakelit az OTOroku lemezkiadótól

Juhász László
2016. március 7.

Hatlemezes Howard Riley-kiadvány a No Business-től

Juhász László
2011. január 7.