20
February, 2019
Wednesday

Sonic Youth | I.C.P. | The Ex – In The Fishtank

Juhász László 2003 augusztus 15.

Konkurrent | Fish 9 | 2002

A holland Konkurrent Onafhankelijk Muziekbedrijf messzemenően egyedülálló és példaértékű abban a tekintetben, ahogyan a szimpla lemezmegjelentetések mellett lelkiismeretesen szervezi össze és adja közre az In The Fishtank EP-sorozat remekbe szabott darabjait – ha jól számolom, körülbelül félévente egyet, ezúttal a kilencediket.

A lemezkiadó rendszerint Hollandiában koncertező – és valamilyen mértékben persze a Konkurrenthez kötődő – együtteseket kér fel egy 30 perc játékidőt meg nem haladó, szigorúan szabadon rögtönzött zenét tartalmazó hanganyag elkészítésére. A projekt érdekessége, hogy a felkért társulatok élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy kiválasztanak egy-egy – vagy éppen mint jelen esetben: több – helyi zenekart, akikkel kollaborálva készítik el a kért improvizált felvételt. A zenésztársak kiválasztása persze egyáltalán nem kötelező, voltak már olyanok is, akik egyedül tettek eleget a kiadó felkérésének, így például a punk rock kanadai veteránjai, a NoMeansNo, a Guv’ner, a dubban utazó brit Tassilli Players, a Snuff, vagy éppen a kreatív indie rockot játszó June Of 44. Az In The Fishtank-jelenség további érdekessége, hogy a zenekarok mindössze 48 órát kapnak a lemez felvételére. A fent említett formációkon kívül részese volt már egy-egy közös session-nek a Tortoise és a The Ex, a Low és a Dirty Three, valamint a Willard Grant Conspiracy és a Telefunk. A sorozat kilencedik darabjának elkészítésére a New York-i Sonic Youth-t kérték fel.

A tavaly kiadott felvételeket 2001. június 12-én és 13-án rögzítették, amikor a Sonic Youth a kortárs komponisták darabjait feldolgozó Goodbye 20th Century című lemezét prezentálta a patinás múltú Holland Fesztiválon. A zenekar esténként koncertezett, nappal pedig stúdióban ügyködött: a kiválasztott helyi együttműködők a jelenleg kilenc tagot számláló dzsesszkollektíva, az I.C.P. (Instant Composers Pool) fúvós szekciójának egy része, illetve a punk rock megújítóiként is nyugodtan aposztrofálható The Ex zenekar két tagja lettek. Ami a Sonic Youth-ot illeti, a két gitáros, Thurston Moore és Lee Ranaldo, valamint Steve Shelley dobos vannak jelen, Kim Gordon kimaradt a felvételekből, viszont a mára már teljes jogú taggá vált chicagói experimentalista, Jim O’Rourke mellett a New York-i lower east side movement egyik veteránja, William Winant ütőhangszeres is a Sonic Youth színeiben szerepel. Az I.C.P. részéről a klarinéton és szaxofonon játszó Ab Baars, a harsonás Wolter Wierbos, és a dobos Han Bennink; a The Ex-ből pedig a gitáros Terrie Ex és a basszista Luc Ex működött közre a spontán kollaborációban.

Az aktuális In The Fishtank lemezen egy, még ha minimálisan is, de összeszervezett rögtönzést hallunk, ami inkább hasonlít a Sonic Youth „kiskiadós” kísérletezősebb anyagaihoz, mint a „geffenes”, mindenki által jól ismert, populárisabb kiadványokon hallhatókra. Hasonlítási pontokként mindenképpen az SYR lemezeket, valamint Thurston Moore Evan Parker-rel és Walter Prati-vel készített The Promise címu albumát, illetve a Thirteen Ghosts fúvós duó és Derek Bailey társaságában felvett A vérjeti legendája című klasszikus anyagokat kell megemlíteni – tehát itt is a hagyományos dalformákat messze-messze elutasító, végtelen szabadsággal szárnyaló improvizációkból összegyúrt, finoman disszonáns zenéről van szó. Bár a fent említett lemezekhez képest itt egyszerre jóval több hangszer van jelen, a zenészek párhuzamos játéka mégsem oltja ki egymást: a három ütős mellett kiválóan megfér az öt gitár zajongása, vagy éppen a fúvósok rozsdás csikorgása.

Az In The Fishtank EP-sorozat kilencedik része egy újabb fél óra a Sonic Youth izgalmasabb, kísérletezősebb, invenciózusabb oldalától, amit én szívem szerint ugyanolyan kötelező tananyagnak tennék, mint mondjuk a 100%-ot.

1. III [3:30] 2. IV [4:31] 3. V [2:48] 4. VI [3:06] 5. II [4:17] 6. VIII [2:19] 7. IX [3:27] 8. X [5:50]

sonicyouth.com
icporchestra.com
theex.nl
konkurrent.nl

Hozzászólási lehetőség kikapcsolva

Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.