20
February, 2019
Wednesday

Jeff Platz’s Bright Light Group

Juhász László 2005 november 19.

Skycap | cap 015 | 2004

Míg Jeff Platz és akkori zenekarának előző, Rise Above című munkája egy bárdolatlan és zabolátlan free jazz bandát mutatott, addig a Bright Light Group név alatt futó kvartett már egy fegyelmezett, ízig-vérig professzionális és letisztult zenei ötletekkel rendelkező formáció benyomását kelti. A gitáros, zeneszerző Platznak ez még csupán a második szerzői nagylemeze, mégis mintha hosszú-hosszú évtizedeket töltött volna a dzseszszakmában.

Platz megújult zenekarába új szaxofonost szervezett: a tenoros Timo Shanko-t az alt szaxofonon játszó Jim Hobbs váltotta; illetve a ritmusszekció is teljesen kicserélődött: Joe Morris basszusgitáros és Luther Gray dobos szerepét a Bright Light Groupban Kit Demos, illetve Django Carranza vette át. (Az új szaxofonost és a felettébb invenciózus új dobost Platz a hasonló zenét játszó Fully Celebrated Orchestrából kölcsönözte.) A megújított formáció – így a lemez is – jóval kimértebb, megfontoltabb elődjénél, ami persze közel sem baj.

A Bright Light Group zenéje legtöbbet talán a korai szabaddzsesszből és a pontosan-precízen kiszámolt dzsessz-rockból merít, és körülbelül ezek között is helyezkedik el. Ez persze elsőre ellentmondásnak tetszhet, ám a lemezt hallgatva bárki beláthatja: egyáltalán nem az, ugyanis a gondosan kiérlelt és előre komponált szerkezetek még jócskán hagynak teret az improvizációs játéknak. A zenekarvezető-gitáros az előző albumhoz képest itt már jóval hangsúlyosabban, ám még mindig változó intenzitású gitártémákkal van jelen. A felvételek többségén ezúttal is a trombita és a szaxofon játssza leggyakrabban a vezető szólista szerepét, de Platznak is vannak igazán maradandó pillanatai, ilyen például a You Are So You utolsó perceinek jóleső, Sonny Sharrock játékát idéző, nyers és minden felesleges maszatolást elsöprő gitárzajongása. A hangszeresek egy-egy tételen belül látszólag arra tesznek kísérletet, hogy átlépjék, kijátsszák a hagyományos dzsessz-struktúrákat; szinte végletekig tesztelik az adott szerzemény paramétereit, de bármennyi kiállás vagy paralel szóló is van egy adott darabban, a totális szabadzenévé válás előtti utolsó pillanatokban mindig visszavesznek az „őrjöngésből”, hogy a precízen megszabott kereteken belül tudjanak maradni. Jól hallható, hogy a hangszeresek – képzett muzsikusok lévén – önfeledten játszadoznak, mindig tudják hol a helyük, és nem erőltetnek semmit tovább a kelleténél.

Ha arra kényszerítenének – mint ahogyan néhány rádióműsor alkalmával ezt már meg is tették -, hogy egyetlen dalt válasszak ki a Bright Light Group lemezéről, mint legjobbat, akkor az minden bizonnyal a Bull Ring Road lenne, az egyetlen olyan szerzemény a korongon, amit nem Jeff Platz, hanem a trombitás Scott Getchell jegyez. Ez egy furcsa kis hatperces kvázi-ballada, ami egy meghökkentően egyszerű basszustémára és egy disszonáns dallamocskára épül, amit minden szólóhangszeres szépen sorban végigjátszik. Abszolút csúcspont!

A hagyománytisztelet és a Platz-formációk zenészeit ért egyértelmű hatások tagadhatatlanok, mégis sikerült a bostoni gitárosnak egy olyan dalszerkesztési technikát és hangzást találnia, ami ezer közül is felismerhető – és ez szerintem már éppen elég. Ilyen dzsesszbandákból férne ránk még néhány.

1. Bright Light [8:32] 2. You’re So You [7:12] 3. Trinket [5:36] 4. Bull Ring Road [6:02] 5. Gas Station [5:26] 6. Lullaby For When You’re Dead [6:32] 7. Single Hand Alphabet [7:00]

jeff-platz.com
skycap.de

Hozzászólási lehetőség kikapcsolva

Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek