23
February, 2019
Saturday

Georgian Contemporary Unit – The View You Never Get

Juhász László 2006 szeptember 17.

Solponticello | SP-009 | 2002

A Georgian Contemporary Unit nem keres járatlan utakat. A hattagú gitáregyüttes zenéje jócskán merítkezik a kreatív szabaddzsesszben, az amerikai tradicionális folkban, a keleti- és a modern kamara zenében, ám az ötletesen konstruált végeredmény kellő magabiztossággal kerüli el a zagyvaság, kuszaság, de legfőképpen az epigonizmus érzetét. A 2002-es The View You Never Get a csoport bemutatkozó nagylemeze, amely folytatást sajnos eddig még nem tud magáénak.

A Georgian Contemporary Unitban öt gitáros és egy dobos-zongorista játszik – a zenészek két georgiai együttesből verbuválódtak: Kyle Dawkins és Brian Smith akusztikus gitárosok a Georgia Guitar Quartet tagjai; Colin Bragg (elektromos- és akusztikus gitár), Erik Hinds (h’arpeggione) és Blake Helton (dobok, és egy felvétel erejéig zongora) pedig a nemrégiben általunk is bemutatott SS Puft Quartet hangszeresei. A lemeznek, illetve az együttesnek magyar vonatkozása is van: a zenekarban játszó ötödik gitáros Szabó Sándor, akit a kiadó sajtóanyaga a kollektíva motorjaként emleget. A közel 74 perces lemez felvételeit 2002 februárjának végén és márciusának elején rögzítették élőben athensi és atlantai koncerthelyszíneken.

A korong egy tökéletesen felesleges, tizenegy másodperces szöveges köszöntővel nyit (Welcome), amit rögtön az album – számomra – egyik legizgalmasabb száma követ: a Tippoo’s Tiger egy lendületes, többrétegű improvizáció, ami bár közel sem revelatív erejű, az öt gitár zakatolása és Helton sodró dobolása mégis élvezetes felütése a lemeznek. A továbbiakban egymást váltják a kollektív szerzemények, illetve a közreműködő tagok szóló- és duófelvételei. A közösen előadott tételek közül még a Carillon és a Dialouge 2 címűek azok, melyek igazán felvillanyozóak; a szóló és duó darabok viszont inkább nyugodt hangvételű, kellemesen pihentető kompozíciók. Utóbbiak közül magasan kiemelkednek Szabó 16-húros klasszikus gitáron játszott tételei (Assiana és Severe Moderation Suite), amik emelkedettségükkel – némi túlzással – a lemez gyöngyszemei. A The View You Never Get album egyébként egy hamisítatlan műhelymunka eredménye, amelynek tevékeny szereplői érett, egymással egyenrangú és egymás irányába rendkívül nyitott, alkalmazkodni tudó hangszeresek. Ez a nyugodtság és kiegyensúlyozottság a teljes lemez logikus szerkesztettségében is jól tükröződik, hiszen számtalan más – mostanában hallott – albummal ellentétben, esetünkben egy tiszta, harmonikus és jól követhető alkotásról van szó.

John Zorn Masada Guitars című kiadványa óta nem hallottam ennyire jóleső, akusztikus gitár-központú albumot; így ha csekély izgalmassága miatt nem is, de könnyű hallgathatósága és ebből egyenesen következő kellemessége, valamint magyar vonatkozása miatt mindenképpen ajánlatos érdeklődni a The View You Never Get lemez iránt.

1. Welcome [0:11] 2. Tippoo’s Tiger [6:07] 3. Dialogue [8:48] 4. Assiana [3:49] 5. Carillon [8:04] 6. Clavicytherium [10:00] 7. Unfettered [1:11] 8. Thrive And Beam [7:32] 9. Severe Moderation Suite [6:41] 10. Dialogue 2 [11:56] 11. Offering [2:48] 12. Offering 2 [3:26] 13. Offering 3 [2:53]

killick.me
sandorszabo.com
solponticello.com

Hozzászólási lehetőség kikapcsolva

Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Franz Hautzinger | Mazen Kerbaj – Abu Tarek

Dusted Hoffman
2005. július 28.

Kontakt és improvizáció ünnep a Trafóban

Juhász László
2010. november 9.

Elhunyt David S. Ware szaxofonos

Juhász László
2012. október 19.

Gary Hassay | Paul Rogers – To Be Free

Juhász László
2006. október 30.

Musique Grotesque | 2015. július 29.

admin
2015. július 29.