23
February, 2019
Saturday

Matt Weston – Seasick Blackout

Dusted Hoffman 2010 január 24.

7272 Music | #005 | 2009

Másfél éve írtunk Matt Weston massachusettsi dobos bemutatkozó albumáról, most itt a folytatás – egy mindössze 17 perces, háromszámos középlemez formájában. Weston túl sok meglepetéssel nem szolgál: a Seasick Blackouton ugyanolyan barátságtalan, velőtrázó zajokból épített, fullasztó sűrűségű szerkezeteket hallunk, mint amilyenekből annak idején a Not To Be Taken Away felvételei is álltak.

Matt Weston egy valóságos egyszemélyes nagyzenekar: miután hangszerén feljátssza az akusztikus improvizációkat, darabjaira cincálja azokat, minden egyes hangot kíméletlenül felerősít, szinte az elviselhetetlenség határáig torzítja őket, majd az így kapott részleteket újra egy kerek egésszé gyúrja. A Seasick Blackout számaiban fémes zajok rétegei rakódnak egymásra, mintha legalább nyolc-tíz zenész játszana valamiféle szürreális zajoperát.

A nyitó You’re Not That’s Right mintha egy tenorszaxofon hangjával indulna, de szinte biztos vagyok benne, hogy Weston az ütősök és az különböző effektek hangjain kívül mást nem használt a felvételek készítésekor. A lemez három tétele közül ez a legnyugodtabb: lassan csúszkálunk a hangokkal, néhol az effektezett dobok egy cselló, majd egy harsona hangját imitálják, a darab utolsó harmadában pedig egy torzítókon átszűrt emberi hang is megjelenik. Az I Just Saw Fog And Dusttal kezdetét veszi a Matt Weston-féle rettentő hullámvasút: cinek csikorgását, karistolásokat, tam-tamok vészjósló dörgését halljuk, ami felett még egy loopolt téma is ismétlődik a végtelenségig, de legalábbis a felvétel végéig. A záró This October, All Octobers már maga a masszív káosz, tobzódunk a tömör zajban, egymást kioltó rétegek szólnak egymáson, mintha egy rémálom tökéletes zenei aláfestését hallanánk. Valami azért mégis van ebben a zenében, ugyanis az ötperces darab végeztével valósággal kapkodtam a levegő után.

Erre a lemezre esetleg csak a brutalitása miatt fogok emlékezni néhány év múlva.

1. You’re Not That’s Right [5:19] 2. I Just Saw Fog And Dust [6:55] 3. This October, All Octobers [4:57]

mattweston.com
7272music.com

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Trafo – Relais

Juhász László
2006. október 11.

A Creative Sources újdonságai

Dusted Hoffman
2010. szeptember 10.

Musique Grotesque | 2014. október 1.

admin
2014. október 1.