23
February, 2019
Saturday

Peter Brötzmann | Paal Nilssen-Love – Woodcuts

Juhász László 2010 április 14.

Smalltown Superjazzz | stsj 170 | 2010

Az európai free jazz wuppertali veteránja és a jazz punk stavangeri fenegyereke ott folytatja, ahol két évvel ezelőtti, SweetSweat című első közös lemezén abbahagyta. Persze szó sincs arról, hogy Brötzmann és Nilssen-Love még mindig csak kóstolgatná egymást: a dobos 2004 óta játszik Brötzmann chicagói tentetjében, két triót működtetnek évek óta – egyet Mats Gustafsson szaxofonossal, egyet Michiyo Yagi kotojátékossal -, újabban pedig a Hairy Bones kvartettben és a Roma nevű trióban osztogatják a maflásokat.

Nem tudom, mennyire volt Paal Nilssen-Love-nak nehéz dolga, de Peter Brötzmann dobosokkal való együttműködésének jelentős történelme van. A léc tehát meglehetősen magas. Duóban a hetvenes évek második felétől számtalan fellépése – és legkevesebb hat közös nagylemeze – volt a holland Han Bennink-gel, majd olyan amerikai ütősökkel dolgozott, mint Andrew Cyrille, Hamid Drake, Nasheet Waits és Michael Zerang. A nádfúvós- és az ütőhangszerek párosítása egyébként szerfelett kézenfekvőnek tűnik – praktikus, mégis dinamikusan megszólaló összeállítás. Brötzmann és Nilssen-Love között életkorban közel két emberöltő van (a szaxofonos 1941 elején, a dobos 1974 végén született), mégis közös nyelvet beszélnek.

A lemez hátránya egyben az előnye: a Woodcuts nem szolgál meglepetésekkel, azt kapjuk, amire befizettünk. Már Brötzmann nyitánya is védjegyszerű, tenor szaxofonjának velőtrázó sikolya olyan, mintha rozsdás, mégis borotvaéles szike metszene a húsba. Hetvenhez közeledvén ugyanolyan vehemenciával és kíméletlenséggel tülköl, mint a negyven évvel ezelőtt megjelent Machine Gun albumon. Ebben a gyilkos, kompromisszummentes játékban remek partnere Nilssen-Love, aki kőkemény, szikár dobolásával olyan tempót diktál a szaxofonosnak, mintha nem lenne vesztegetni való idejük. A 2008 őszén Oslóban rögzített lemez nyolc tételét űzött vadak tempójával játsszák végig, rettenetes elszántságukon érződik: ezek az emberek nem viccelnek.

Peter Brötzmann tenor és alt szaxofonját időnként klarinétokra cseréli, játéka ilyenkor mintha felpuhulna, nem tűnik olyan dühösnek, de ez persze csak a hangszer adottságainak köszönhető. Szaggatott, recsegő hangon elüvöltött félmondatos frázisai cseppet sem szelídültek az évek múlásával. Paal Nilssen-Love nem dobol, hanem játszik a dobokon: a közel húszperces Rode Hard And Put Up Wet című darabba beleépített végtelennek tűnő szólójával például messze elkerüli a hangszerbemutatók dobshow-inak irritáló magamutogatását, minden hangjának jól indokolt célja és helye van. Brötzmann nem véletlenül választotta partnerének, kettejük tökéletes zenei szimbiózisáról néhányszor John Coltrane és Rashied Ali „csillagközi” álompárosa jutott eszembe.

A SweetSweat albumhoz hasonlóan a Woodcuts is felkavaró, mégis – vagy éppen ezért – élvezetes munka.

1. Wood Cuts [12:47] 2. Glasgow Kiss [7:59] 3. Strong And Thin [5:50] 4. Rode Hard And Put Up Wet [18:36] 5. Ye Gods And Little Fishes [8:51] 6. Knucklin [3:58]

peterbroetzmann.com
paalnilssen-love.com
smalltownsuperjazz.com

Hozzászólási lehetőség kikapcsolva

Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Rowe és Malfatti lemezfelvétel Bécsben

Dusted Hoffman
2010. november 12.

Elhunyt Milton Babbitt amerikai zeneszerző

Juhász László
2011. január 30.

Musique Grotesque | 2014. december 17.

admin
2014. december 17.