20
February, 2019
Wednesday

Taku Sugimoto | Moe Kamura – Saritote II

Dusted Hoffman 2010 május 10.

Saritote Disk | st 2 | 2010

Kedves kis poplemez tíz és fél percben. Akár ennyivel el lehetne intézni Taku Sugimoto és Moe Kamura második közös mini-albumát, azonban itt, ha nem is sokkal, de többről van szó. Akik figyelemmel kísérték Sugimoto legutóbbi munkáit, észrevehették: a japán gitárost egyre inkább a komponált zene foglalkoztatja, a minimalista improvizációkon alapuló szabad kalandozásokon már közel sincs akkora hangsúly, mint az évtized első felében volt. A hangokkal való jellegzetes fukarkodás, és a csendek használata azonban még mindig védjegyei Sugimotonak.

Moe Kamura énekesnő és a gitáros 2007 óta játszik együtt. Első, szintén tíz perc körüli kislemezüket három éve vették fel és jelentették meg, azóta kisebb-nagyobb rendszerességgel koncerteznek olyan vendégelőadókkal, mint Masafumi Ezaki trombitás, Mitsuteru Takeuchi fuvolás, vagy Tetuzi Akiyama gitáros. Sugimoto és Kamura duója alkalmanként Akiyama és Toshimaru Nakamura közreműködésével kvartetté bővül. Az első lemezen Taku Unami gitáron szállt be egy dal erejéig, a másodikon Reiko Shioda játszik melodikán. Díszes társaság, ez tagadhatatlan.

A korongon kilenc rövidke tétel hallható – a leghosszabb kétperces (A Chair 4), a legrövidebb 25 másodperces (In Morning). A gyermekmondókákra emlékeztető szövegeket Kamura japánul énekli. A rövid, egyszerű sorokból álló haiku-szerű dalszövegeket egyszerű, néhány hangos melódiák kísérik. Sugimoto főleg gitáron játszik, egy-egy dalocskában azonban mandolin (Waves) és cselló (A Chair 4) is megszólal. A záró felvétel (In Morning) egy a capella darab, itt Sugimoto és Kamura együtt énekel. A végletekig lecsupaszított dalokat a Slubmusic Studioban rögzítették, ami minden bizonnyal Taku Sugimoto lakása (Sugimoto 1994 óta működő privát lemezkiadóját hívják Slub Music-nak). A zenei hangok közötti réseket néha-néha egy utcán elszáguldó autó zaja tölti be, illetve a szoba atmoszférája is jól hallható. Ezek az apró momentumok talán nem szándékosak, mindenesetre kellemesen maszatossá teszik a felvételek hangzásvilágát.

Kicsi lemez, kicsi zenével. Önmagáért, a Saritote II-ért nem tudok különösebben lelkesedni, ám ha ez Taku Sugimoto popzenében tett rövidke kirándulása, akkor ez a munka jóval sikeresebb, hallgathatóbb – és nem utolsósorban eredetibb -, mint bárki másé, aki kísérleti zenészként próbált valami habkönnyűt alkotni.

1. A Wind [0:48] 2. A Window 2 [1:30] 3. Waves [0:27] 4. An Angel Passes [0:42] 5. A Chair 4 [1:51] 6. Choucho [1:02] 7. A Window 1 [1:49] 8. An Angel Passes [0:56] 9. In Morning [0:25]

japanimprov.com/tsugimoto

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Trio 876+ – Otto Sette Sei

Juhász László
2016. február 24.

Az Infrequency Editions újdonságai

Dusted Hoffman
2011. február 25.

Mick Harris és Masami Akita koncertek Budapesten

Juhász László
2011. április 5.