23
February, 2019
Saturday

Free jazz ikonok a hajón

Juhász László 2010 augusztus 27.

Két dzsesszikon, két trió. Szeptember 3-én, pénteken Peter Brötzmann és a Full Blast, december 7-én, kedden pedig Mats Gustafsson és a The Thing ad koncertet az A38-as állóhajó gyomrában. Brötzmann és triója a 6. Újbuda Jazz Fesztivál első napján lép fel.

Peter Brötzmann, azaz a Vastüdő, ahogyan a Wire zenei szaklap nevezi, az európai free jazz egyik olyan úttörője, és harmincévi élvonalbeli jelenlét után is atomreaktornyi energiával rendelkező veteránja, aki a mai napig leállíthatatlanul görgeti maga előtt azt, amit a Ma Zenéjének nevezünk. A Full Blastban Brötzmann maga mellé állított két kiváló svájci zenészt, Marino Pliakast basszusgitáron és Michael Wertmüllert dobokon, és ami létrejött, az jobb besorolás híján egyfajta dzsesszmetál; Brötzmann valamennyi formációja közül is talán a legagresszívabb: olyan hihetetlen energia szabadul fel koncertjeiken, amelyben a hangok egyetlen folyamatos hanggá olvadnak össze – egy olyan hangzássá, mint amilyen a világ keletkezésekor szólhatott. A 6. Újbuda Jazz Fesztiválon fellépő trió előtt a Tóth Viktor Four játszik.

December 7-én Mats Gustafsson és a The Thing ad koncertet – szintén az A38-on. a38.hu

Hozzászólási lehetőség kikapcsolva

Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek