23
February, 2019
Saturday

Sorin Romanescu Guitar Quartet

Juhász László 2011 február 27.

2011. február 26. | Szeged, Grand Café

Második születésnapját ünnepelte szombaton a Jazzmozdony elnevezésű román-magyar programsorozat a szegedi Grand Caféban.

Szombat este teltház előtt ünnepelték a megbonthatatlan román-magyar dzsesszbarátságot – és egyben a Jazzmozdony koncertsorozat második születésnapját – a műfaj szegedi rajongói, és a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének munkatársai. A helyszín ezúttal is az eseménysorozatnak otthont adó Grand Café moziterme volt.

A Jazzmozdony az elmúlt két évben nem kevesebb, mint 14 koncerttel jelentkezett, és ezzel a város egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb rendszerességgel megrendezett klubestjévé nőtte ki magát. Az erősen változó nézőszám ellenére a szervezők lelkesedése töretlen maradt, és példaértékű elhivatottsággal mutatták, mutatják be hónapról hónapra, hogy hol tart ma a konvencionális román (és magyar) dzsessz.

A sorozat zenei irányítója, vagy ha úgy tetszik, „mozdonyvezetője” Gyárfás István gitáros, aki egyike volt a születésnapi koncert fellépőinek is: az ünnepi est gitárgáláján Románia és Magyarország dzsesszgitárosai közül Sorin Romanescu, Alexandru Man, Juhász Gábor és Gyárfás István lépett a közönség elé.

Az ünnepi est meglepetése egy rövidfilm bemutatása volt, ami Románia egyik legnagyobb dzsesszfesztiváljáról, a Garana Jazz Festivalról szólt. Garanán 1997-ben rendezték az első ilyen zenei eseményt: először csak a falu pajtájában állt össze néhány zenész, mára viszont rég kinőtte a rendezvény az eredeti helyszínt, és több mint tízezren keresik föl nyaranta a falu melletti Lupului völgyet, ahol a legjobb román és külföldi bandák szórakoztatják a közönséget.

A filmvetítés után a négy gitáros megmutatta, hogy az alkalmi együttesben együtt zenélő magyarországi és romániai muzsikusok kiválóan megértik egymást a zene nyelvén: kvartettként, később trióban és duóban játszották kellemes, mindenki számára könnyen befogadható zenéjüket.

Március végén tovább zakatol a Jazzmozdony!

sorinromanescu.com
juhaszgabor.eu

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek