24
January, 2019
Thursday

John Russell | Fred Lonberg-Holm – Home

Juhász László 2013 január 23.

Peira | PM15 | 2012

Home; otthon. A lemez anyagát John Russell brit gitáros észak-kelet londoni otthonában rögzítettek, ám a cím nem csupán a felvétel helyszínére utal. A külső borítón látható vidéki idillt megörökítő fotó Fred Lonberg-Holm munkája, a kép az amerikai csellista édesapjának birtokán készült. Tó, mező, legelésző birkák. Russell eredetileg a kenti Romney Marshból származik, ami elsősorban a juhtenyésztéséről híres. És ezzel még nincs vége: a számcímek – Emsket, Shaela, Moorit és Mioget – birkafajtákat jelölnek. A korongon egyébként hatvan percnyi akusztikus gitár-cselló rögtönzés hallható.

Néhány szó a zenészekről: John Russell a mai londoni szabadimprovizációs színtér alapembere. Idén 22 éve, hogy Chris Burn társaságában útjára indította a Mopomoso (MOdernism, POstMOdernism, SO what?) klubestsorozatot, ami London legrégebbi, megszakítások nélkül működő havi rendszerességű koncertszériája. Fellépések százait szervezte a Mopomoso történetének első 17 évében a The Red Rose-ba, az utóbbi években pedig a Vortexbe. Manapság sincs olyan koncert, amin ne lenne jelen, ha nem a színpadon penget, akkor a terem végében figyel csendben. Nyugodt, nyílt tekintetű, halk szavú ember. Afféle bölcs.

A lemez másik szereplője, Fred Lonberg-Holm a chicagói free jazz szcéna egyik – ha nem a – legaktívabb hangszerese. A nagyvároshoz köthető, mára emblematikussá vált dzsesszzenekarokhoz egytől-egyig köze volt: The Lightbox Orchestra, Vandermark 5, Territory Band, Peter Brötzmann Chicago Tentet csak néhány név a sok közül. Az utóbbi időben Dave Rempis Ballister nevű triójában, illetve Brötzmann ADA hármasában művel izgalmas dolgokat. A Peiránál ez a harmadik duólemeze az Aaron Zarzutzki turntablistával készített Feminization Of The Tassel, és a Raymond Strid dobossal felvett Discus And Plumbing után.

A négy részre tagolt anyag Russell és Lonberg-Holm legelső zenei találkozását dokumentálja, ennek megfelelően párbeszédüket az első néhány percben kissé nehézkesnek, vontatottnak érzem. Aztán ahogy haladunk előre az időben, úgy válik a két muzsikus közös játéka egyre gördülékenyebbé, önfeledtté. A közel negyedórás Mooritban már két egymást inspiráló, villámkezű és gyors észjárású hangszerest hallunk, akik a másodperc tört része alatt reagálnak egymás ötleteire. Az egyébként is rendkívül dinamikus, fürge ujjú Russell most ha lehet, még gyorsabban riposztol Lonberg-Holm pizzicatóira. A két zenész idővel tökéletesen egybefonódik, kiegészítik egymást, összjátékuk kifogástalan. Kétségtelen, egy nyelvet beszélnek és egymásra találtak.

Úgy tűnik, Russell kis létszámú formációkban van igazán elemében: sokszor hallottam már élőben, még többször lemezen, de amikor trióban és duóban játszik, hallhatóan akkor éli a teret, akkor tudja igazán megvalósítani önmagát. A Home-on is ugyanolyan örömjáték hallható, mint a Pascal Marzannal készített Translations című gitárduólemezen, vagy a Martine Altenburgerrel felvett Dueten, ami szintén egy gitár-cselló kettős. A Home és a Duet viszont, mint ég és föld: ott feszültséggel teli, vibráló dráma, itt könnyed, összekacsintásokkal teli játékosság. John Russell és Fred Lonberg-Holm kivételesen jól működő zenészpárost alkot tehát, akikben bőven több a közös vonás, mint a tenyészbirkákhoz és a vidékhez való személyes viszonyuk.

Egy újabb nagyszerű kiadvány az egyre bővülő Peira-katalógusból – mindössze száz példányban. Aki szeretné a gyűjteményében tudni, ne várjon vele sokáig! De tényleg ne.

(…és a lemezrecenzió során egyszer sem hasonlítottuk Russell játékstílusát Derek Bailey-éhez…)

1. Emsket [27:41] 2. Shaela [4:19] 3. Moorit [13:32] 2. Mioget [15:14]

john-russell.co.uk
lonberg-holm.info
peira.net

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Három új Frangenheim-korong a Creative Sources-tól

Juhász László
2014. augusztus 1.

Új kiadó, új Pisaro-album

Dusted Hoffman
2010. október 1.

Weighter néven indít kiadót Nick Hennies

Dusted Hoffman
2013. augusztus 12.

Három új Osvaldo Coluccino-lemez

Dusted Hoffman
2012. február 3.