22
January, 2019
Tuesday

Tomaž Grom – Sam, za…

Lenkes László 2014 március 8.

Zavod Sploh, L’innomable | zas cd 009 | 2013

A nagybőgő legmélyebb regisztereiből szóló lassú, mély, sejtelmes búgással indítja Tomaž Grom legfrissebb szólóalbumát. Míg a nyitó szerzeményben folyamatosan áramlik a mély búgás, máshol a merevebb, torzabb középhangok hosszabb-rövidebb, halkabb-hangosabb váltakozása alakít ki egyfajta expresszív dinamikát. Nyers, drámai és a legelső percétől magával ragadó kiadvány.

Mind a kilenc tétel egy-egy szólóban előadott improvizatív folyamat eredménye, amelyeket túlnyomórészt a mélyebb hangok és a nagybőgő testének zörejei alkotnak. A folyamatos, drone-szerű menetek és a szaggatott, kattogó, pattogó, koppanó részek egy olyan intenzív feszültséget alakítanak ki, ami által drámai, sokszor durva és torz, máskor halk és visszafogott, de mindig izgalmas színezete lesz a hallottaknak. Ez a megrendítő történeteket előhívó impulzus annyira mély és átütő, hogy azonnali hatással van a hallgató figyelmére és fantáziájára. A bőgő hangja mellett nagyon ritkán – és szinte alig észrevehetően – saját hangjával is játszik Grom, ami sokszor csakugyan alig hallható, de ezzel is csak még egy specifikus hangeffektus-szerű többletet kölcsönöz a szerzeményeknek. A darabok jól működően követik egymást, a kiadvány felvételeinek kiváló egymás után való szerkesztése is csak még vonzóbbá teszi a lemezt.

Sehol nem válik üressé vagy monotonná a cd anyaga, mindannak ellenére, hogy egy ember egyetlen hangszerének megszólaltatása folyik mintegy háromnegyed órán keresztül. A hangzásvilág sokszínűsége, érdekessége mindenképpen a zenész kivételes gazdagságú zenei tapasztalatából ered. A szlovén nagybőgőst többször láthattuk duóban – korábban Magyarországon is leginkább ilyen formációkban lépett fel.

A Sam, za… szerzeményeinek címei voltaképpen azoknak a zenészkollégáknak és -barátoknak a monogramjaiból áll össze, akikkel Tomaž Grom már együtt játszott – így válik a közös játékra, az improvizatív dialógusra való utalás a lemez alapötletévé. A zenész eddigi társai irányába való tisztelgésként és köszönetnyilvánításként is értelmezhető a szólókiadvány. És a címek mögött rejlő néhány név: Tao G. Vrhovec Sambolec, Irena Tomažin, vagy éppen Seijiro Murayama.

A nagybőgős-improvizátor-zeneszerző lemeze többszöri hallgatás után sem hagy hidegen: minden alkalommal valamilyen új, addig nem észlelt momentumot vélek rajta felfedezni. Úgy gondolom, a redukáltsága ellenében kifejezett sokszínűség az oka annak, hogy a Sam, za… az egyik legkedvesebb kiadványommá vált a 2013-as év albumai között. Minden jel arra mutat, hogy még rengeteg érdekes munkát fogunk hallani a ljubljanai zenésztől – tehát minden kétséget kizáróan érdemes lesz rá odafigyelni…

Tomaž Grom a zenélés mellett a Zavod Sploh intézet munkatársa, ami a L’innomable kiadóval karöltve jelentette meg ezt a kiváló szólókiadványt. A cd-t többek között itt lehet beszerezni, ami véleményem szerint, semmiféleképp sem hiábavaló dolog.

1. T.G.V.S. [6:43] 2. I.T. [4:04] 3. Š.T. [5:11] 4. L.Z. [5:22] 5. G.V. [3:52] 6. P.K. [5:03] 7. S.M. [3:44] 8. P.Č. [8:11] 9. N.N. [2:20]

sploh.si
linnomable.wordpress.com

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Új Borbetomagus-lemez a Dancing Wayang kiadótól

Juhász László
2016. november 11.

A Copy For Your Records friss kiadványai

Dusted Hoffman
2013. május 20.

Wozzeck – Act 5

Lenkes László
2014. március 1.