15
December, 2018
Saturday

Jazz fesztivál nélkül marad idén Magyarkanizsa

Juhász László 2015 szeptember 10.

Minden évben ilyenkor szoktunk hírt adni az aktuális Kanjiža Jazz Festival (korábban: Jazz, Improvizatív Zene… Fesztivál) programjáról, ám idén gyanúsan nagy volt a csend a vajdasági Magyarkanizsán rendezendő programsorozat körül. Félelmeink sajnos beigazolódni látszanak: anyagi támogatás hiányában a szervezők idén nem rendeznek dzsesszfesztivált. – Miután a húsz éve működő fesztiválunk nem jelent meg a támogatott rendezvények listáján, kértem a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériumának indoklását. Két hónap után kaptunk választ, amelyben az állt, hogy a Kanjiža Jazz Festival nem nemzeti jelentőségű esemény, csupán lokális, helyi jelentőséggel bír, ezért idén az államnak nem áll módjában támogatni a rendezvényt – mondta az Improv.hu érdeklődésére Dejan Vujinović, az újkori Kanjiža Jazz Festival kurátora, főszervezője.

– Évekkel ezelőtt, amikor az egyetemi szakdolgozatomat írtam, döbbenten találkoztam a Glastonbury Festival gyakorlatával, amely szerint minden 5-6 évben „terméketlen” esztendőt hirdetnek, ezzel kihagyva egy-egy fesztivált. Egész egyszerűen nem szervezik meg, időt adva ezzel a környezetnek – a természetnek, a környező falvaknak, az embereknek –, hogy levegőhöz jussanak, magukhoz térjenek. Az elmúlt negyven év tapasztalata azt mutatja, hogy minden ilyen kihagyás után, a fesztivál közönsége nagyobb számban van jelen, jobb a hangulat, nagyobbak a bevételek. Sajnos a mi esetünkben nem a mi döntésünk miatt nincs fesztivál, de így is lehet párhuzamokat találni. Próbálunk friss levegőt szívni, a szervezői csapatot kibővíteni, és természetesen azon dolgozunk, hogy komolyabb pályázatokat célozzunk meg. A fő törekvés továbbra is az, hogy a minőségi fesztiválprogram felmutatása mellett jövőre egy frissebb, újabb közönséget mozgassunk meg – magyarázta Vujinović.

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek