17
November, 2018
Saturday

John Tilbury duója egy halott személlyel

Juhász László 2016 január 22.

Meghökkentő koronggal jelentkezik január legvégén a lengyel Bôłt lemezkiadó: a Playing With A Dead Person John Tilbury zongorista és a tíz éve elhunyt gitáros, Derek Bailey duófelvételeit tartalmazza. Persze szó sincs archív anyagról, ugyanis az alig 23 perces albumon egy korábbi, ezidáig fiókban maradt Bailey szólófelvételre játszott rá Tilbury. A most megjelenő kiadvány azért is érdekes, mert – bármennyire is hihetetlen – a brit szabadzene két kulcsfigurája soha, semmilyen kontextusban nem rögzített közös lemezt. Ezt a hiányt pótolja most a kizárólag vinylen megjelenő Playing With A Dead Person. boltrecords.pl

- Derek és én mindig is szerettünk volna egy közös felvételt, de ez valamiért sohasem sikerült. Élete utolsó éveiben folyamatosan próbáltunk rögzíteni valamit, de az egészsége egyre csak romlott. Már egészen közel voltunk egy lemezfelvételhez, amikor felhívott telefonon és azt mondta: nem állok rá készen, nem tudom megcsinálni. Aztán persze meghalt, a kihagyott lehetőséget pedig azóta is bánom. Amikor a duóimprovizációim kapcsán kerestél meg, azt gondoltam, nincs is annál eredetibb, mint egy halott személlyel együtt játszani. Ami azért is érdekes, mert például Derek nagyon is él, különösképpen, amikor halljuk a hangjait, a játékát. Most is úgy érzem, mintha itt ülne velünk a stúdióban, ő rám vár, én rá, és nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy mi is fog most pontosan történni – mondta Tilbury a különleges duólemez születéséről egy BBC rádióműsorban.

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Ken Vandermark Free Fall-ja az állóhajón

Juhász László
2012. március 5.

Free Four For Five a Sirályban

Juhász László
2011. május 17.

Az Erstwhile novemberi újdonságai

Dusted Hoffman
2011. október 11.