20
February, 2019
Wednesday

EUS, Postdrome & Saåad – Different Streams

Sós Gergő 2016 február 3.

Soft | ST008 | 2015

A francia Saåad duóformáció 2010 óta tizenöt albumot jelentetett meg limitált példányszámban. Romain Barbot és Grégory Buffier 2015 februárjában adta ki a Different Streams című anyagát, amit a brit Postdrome (azaz Charlie Floyd) és a Costa Rica-i EUS (azaz Jose Acuña) szólóformációkkal kollaborálva készített. A hat megalitikus, mégis szikár tétel négy ember érzékeny és tematikusan kis léptékű változtatásokon alapuló egysége.

Az első tétel, a Dervish Dealer gitárnyitánya egy erős, levegős, az album alaphangulatát kiválóan megalapozó prológ. Az önmagukat kísérletinek leíró formáció itt komoly drone- és minimalista előképeket sejtet. Nagy kiterjedésű, lassú és telített repetitív hangok jelennek meg sűrű layerekben, a stíluson belül rövidnek számító ötperces tételben.

A második darabba, a The Bitter Truth-ba már valóban bele lehet süppedni: gitár, orgona, analóg szintetizátorok sűrű és folyamatos hangszövete adja a komplex hangzást. A zene minimális texturáltsága mellett mégis komoly súllyal nehezedik ránk. Cizelláltsága van, mégsem veszíti el monotonitását és drone hatásait.

A négyfős kollaboráció egy különösen homogén egységet alkot. Előadásmódjuk pozicionálását segíti, ha tudjuk róluk, hogy Toulouse-i és más templomokban is rendszeresen fellépnek és rögzítenek hangmintákat, valamint háttér információ lehet még, hogy a field recording processzusa sem áll távol tőlük.

Az ötödik szám, a Snowfall lassú monotóniáját megszakító kattogással és diszkréten a háttérben zúgó sávokkal egy erős lekerekítése az anyagnak a Section 16 című zárótétel előtt.

A Different Streams egy valóban hangulatos folyamattá áll össze, a Kínában fotózott borítókép pedig maximálisan kiegészíti azt az érzést, amit az anyag ad. Terjedelme és hangulata a stílushoz képest kompakt és komplex.

1. Dervish Dealer [4:59] 2. The Bitter Truth [4:40] 3. Wait [5:55] 4. The Only Path [8:17] 5. Snowfall [7:24] 6. Section 16 [4:16]

contradicta.net
saaadrone.com
soft-recordings.com

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Musique Grotesque | 2013. augusztus 21.

admin
2013. augusztus 21.

A Winds Measure lemezkiadó őszi újdonságai

Dusted Hoffman
2017. augusztus 25.

Elhunyt Kenny Wheeler trombitás – 84 éves volt

Juhász László
2014. szeptember 18.