23
February, 2019
Saturday

John Cage Song Books-ja a Trafóban

Dusted Hoffman 2016 február 19.

Február 25-én, csütörtökön 19.00 órától a Nikolaus Gerszewski német zeneszerző vezette Conceptual Soundproduction Budapest mutatja be John Cage Song Books című, énekhangokra írt kompozícióját a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában. A két éve alakult csoport – ami főként a Cage utáni experimentális és konceptuális zenére koncentrál – egy-egy zenei eszközt fókuszba állító háromrészes sorozatának második estéjén a mikrofonoké mint primer hangforrásoké lesz a főszerep. trafo.hu

John Cage 1970-ben írt Song Books című darabja egy olyan társadalmi modellt képez le, ami a transzcendentális filozófus, Henry David Thoreau víziójára épül. Az elmélet szerint a legjobb kormány az, amelyik nem kormányoz és fokozatosan megszünteti önmagát. Ezen gondolatsort követő, hasonló folyamat mutatkozik az avantgárd zene kibontakozásának idején is a dekonstrukció megjelenésével és a határtalan művészi szabadság előtérbe kerülésével. A Song Books előadóját nem kormányozza a szerző, csak óvatosan instruálja, érdekeltté téve a kreatív alkotói folyamatban, saját szólamának megkomponálásában. A darab eredendően énekhangokra és elektronikára íródott, amelyek hangzásvilágát ezúttal torokmikrofonok erősítik és transzformálják át – áll az esemény sajtóanyagában.

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.