20
February, 2019
Wednesday

Angelika Sheridan | Frank Niehusmann – STROM

Dusted Hoffman 2016 október 26.

Nur/Nicht/Nur | 116 06 15 | 2016

Strom. A szó egyrészt elektromosságot jelent németül, másrészt pedig Angelika Sheridan és Frank Niehusmann duóját jelöli. Kölnből érkezett a fuvolát és elektronikát ütköztető páros debütáló albuma, rajta hét felvétellel, összesen bő ötven percben. Fuvola, basszusfuvola és laptop elektronika kontrollerekkel. Első blindre a jelenidejű jelfeldolgozás ugorhat be többeknek, Lawrence Casserley vagy Joel Ryan hasonló kísérletei, ám Sheridan és Niehusmann kettőse nem kizárólag erről szól. A lemezen az egyik legősibb fúvós hangszer talákozását hallhatjuk a legmaibb techinkával, méghozzá nem is akárhogyan.

Angelika Sheridan a kölni improvizációs zenei élet egyik legaktívabb szereplője, aki a hagyományos hangszeres hangképzés mellett kiterjesztett- és saját maga által megálmodott hangszerkezelési technikákkal dolgozik. A klasszikus képzettségű fuvolás jelenleg a kölni konzervatóriumban tanít, emellett számtalan kontextusban játszik, legyen az szabadimprovizáció, komponált kortárs zene, táncelőadás, vagy éppen némafilmzekhez alkalmazott zene. Rögzített lemezeket a Multiple Joyce Orchestrával, a Wuppertaler Improvisations Orchesterrel, az Ensemble X-szel, valamint dolgozott annak idején a néhai Peter Kowald vezette Ort Ensemble Wuppertallal. A nagylétszámú zenekarok és az erősen alkalmi kollaborációk mellett rendszeres duópartnere Ute Völker tangóharmonikásnak és Carl Ludwig Hübsch tubajátékosnak.

A STROM duó másik fele, Frank Niehusmann közel négy évtizede foglalkozik elektronikus zenével. Elsősorban komponista, aki egyaránt otthonosan mozog kísérleti színházi-, televíziós- és rádiós produkciókban, a hang- és videóinstallációk világában, valamint a kortárs zenében és az improvizációban. Az eredetileg filozófus és történész végzettségű Niehusmann 2006 és 2013 között a DEGEM, azaz a Deutsche Gesellschaft für Elektroakustische Musik elnökségének tagja volt, komponált munkáit eközben számos európai országban magas presztízsű díjjal ismerték el. Az elmúlt években többek között Raymond Scott és Luc Ferrari műveit játszotta lemezre, a STROM mellett pedig a jelenleg is működő Radikal Audio Lab. tagja, ahol Gilda Razani thereminjátékos a partnere.

A páros első lemeze kimerítő részletességgel vonultatja fel, hogy mi minden lehetőség rejlik a fuvola, valamint a digitális elektronika összeházasításában. Az album hét tétele szinte szikrázik az elektromos kisülésketől – talán nem véletlen, hogy a hét felvétel olyan címeket kapott, mint a tranzisztor, mező, kapcsolási rajz, generátor, áramlás, nyomáskiegyenlítődés és kisülés -, az akusztikus és az elektronikus hangok cikk-cakkban cikáznak, egy-egy tétel zsúfolva van zenei történésekkel, olykor mintha már-már az élvezhetőség rovására menne az irdatlan információáradat. Ezernyi élesre metszett hangszilánk záporozik a hangfalakból, a hallgató pedig csak kapkodja a fejét, mire figyeljen.

És ami a villámgyors hangszilánkokat kiváltja, az Sheridan és Niehusmann egymás játékára reflektáló azonnali válasz, az a szinte telepatikus kölcsönhatás, ami mi tagadás, kiválóan működik a zenészek között. Olykor a laptop valós időben dolgozza fel és módosítja a fuvolák hangjait, olykor a fuvolák imitálják a digitális bippeket, olykor pedig a zenészek egy rövid időre eltávolodnak egymástól, és szimplán csak kiegészítik egymás játékát. Ami a legszembetűnőbb, hogy minden hihetetlenül rapid módon történik – ez alkalmanként rendkívül imponáló, alkalmanként viszont egész egyszerűen sok. Az a zavarba ejtő hangdömping, ami szüntelenül jelen van a lemez egészén, egyszerre előny és hátrány. Persze a STROM zenéje közel sem hangos vagy zajos, a tételek agresszivitása sokkal inkább az ezernyi mikroszkopikus hang sokszor követhetelenül gyors mozgásában rejlik.

A STROM jelen munkája komplett, részletekbe menő, ha úgy teszik, mindent megmutat, amit egy ilyen hangszer-összeállítású duóból meg lehet mutatni. Mindezek után egy kérdés adódik: merre tovább?

1. Transistor [4:11] 2. Feld [7:57] 3. Umschaltplan [6:06] 4. Generator [9:28] 5. Fluss [5:22] 6. Druckausgleich [11:18] 7. Entladung [5:25]

niehusmann.org
nurnichtnur.com

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Az Infrequency Editions újdonságai

Dusted Hoffman
2011. február 25.

Hatlemezes Howard Riley-kiadvány a No Business-től

Juhász László
2011. január 7.

Medeski Martin & Wood a Trafóban

Juhász László
2012. április 22.

Ava Mendoza Unnatural Ways triója az állóhajón

Juhász László
2016. március 28.