24
January, 2019
Thursday

Április 10-én, hétfőn 20.30-tól a budapesti Kék Lóban veszi kezdetét a ljubljanai KUD Mreža kulturális és művészeti egyesület Borderless Dissonance / Brezmejna disonanca névre keresztelt nemzetközi koncertsorozata, ami során május 18-ig három magyar, osztrák és szlovén hangszeresekből álló trió mutatkozik be az érintett országok fővárosaiban. Az első hármas – Irene Kepl osztrák hegedűjátékossal, Jošt Drašler szlovén nagybőgőssel, valamint Kovács Gergely magyar dobos-ütőhangszeressel – a budapesti koncert után kedden a bécsi Mo.ë-ben, szerdán pedig a ljubljanai Vodnikova Domačija Šiškában lép fel, ahol egy élő lemezfelvétel zárja az első trió miniturnéját. kudmreza.org/borderless-dissonance

„A Borderless Dissonance egy országhatárokon átívelő kreatív platform és nemzetközi koncertsorozat, amelynek életrehívását a szlovén KUD Mreža kulturális és művészeti egysület kezdeményezte. A borderless (határtalan) szót a szabadon improvizált zene egyik legfontosabb megközelítéseként értjük, amely zene főszereplői ötleteiket és technikáikat egyesítik, akár anélkül, hogy ismernék egymást, és szabadon rögtönöznek hangszereikkel vagy a hangjukkal. Az egyetlen szabály, hogy az együttműködő partnerek figyeljenek játékostársaikra, és hogy ugyanannyi szabadságot adjanak a másik ötleteinek kifejezésére. A zenéhez való ilyenfajta hozzáállás nagymértékű érzékenységet és kölcsönös bizalmat igényel, melyek a legritkább és leginkább elfelejtett értékek napjaink társadalmában. A borderless (határtalan) szó szintén reflektál a jelenünkre, amikor a fizikai és ideológia határok újra mereven jelen vannak régiók, országok és nemzetek között. A dissonance (disszonancia) szó a nem-idiomatikus improvizált zenére utal, ahol a harmónia, dallam és ritmus a legkevésbé sem a konvencionális értelemben van jelen.

A Borderless Dissonance első eseménysorozata 2017-ben Budapesten, Bécsben és Ljubljanában zajlik április 10. és május 18. között, ahol három szlovén, három osztrák és három magyar hangszeres – akik korábban még sosem dolgoztak együtt – három nemzetközi trióformációt alakít, és közös munkájuk állomásait és eredményét az érintett országok fővárosaiban mutatja be. A résztvevők 2017-ben Jošt Drašler, Matija Schellander és Vid Drašler Szlovéniából; Irene Kepl, Markus Krispel és Margarethe Maierhofer-Lischka Ausztriából; valamint Kovács Gergely, Miklós Szilveszter és Kováts Gergő Magyarországról. A project célja, hogy kreatív művészeti párbeszédet és eredményes hosszútávú nemzetközi együttműködést hozzon létre olyan fiatal szlovén, osztrák és magyar művészek között, akik az improvizált zene területén dolgoznak. Amit kezdeményezni szeretnék, az a figyelmes párbeszéd, az öteletek és gondolatok megosztása, valamint zenei kommunikáció és kreatív kollaboráció – fizikai és művészi határok nélkül.” – áll a határokon átívelő eseménysorozat sajtóanyagában.

A Borderless Dissonance programjai:

Irene Kepl / Jost Drašler / Kovács Gergely

· Irene Kepl – hegedű
· Jošt Drašler – nagybőgő
· Kovács Gergely – dobok

2017. április 10., hétfő – Budapest, Kék Ló
2017. április 11., kedd – Bécs, Mo.ë
2017. április 12., szerda – Ljubljana, Vodnikova Domačija Šiška

Markus Krispel / Matija Schellander / Miklós Szilveszter

· Markus Krispel – szaxofonok
· Matija Schellander – nagybőgő
· Miklós Szilveszter – dobok

2017. május 2., kedd – Budapest, Kék Ló
2017. május 5., péntek – Ljubljana, Vodnikova Domačija Šiška
2017. május 11., csütörtök – Bécs, Mo.ë

Kováts Gergő / Margarethe Maierhofer-Lischka / Vid Drašler

· Kováts Gergő – szaxofonok
· Margarethe Maierhofer-Lischka – nagybőgő
· Vid Drašler – dobok

2017. május 16., kedd – Budapest, Kék Ló
2017. május 17., szerda – Bécs, Mo.ë
2017. május 18., csütörtök – Ljubljana, Vodnikova Domačija Šiška

Hozzászólás
Legutóbbi kommentek

Az Improv.hu online zenei magazin 2002-es indulásakor napjaink kreatív, főként rögtönzött módon születő zenéinek - lemezkritikákon, koncertbeszámolókon, galériákon vagy éppen interjúkon keresztül való - szubjektív bemutatását tűzte ki céljául. A magazin 2005 tavaszától 2010 nyaráig, majd 2013 júliusától újraindulva heti rendszerességű rádióműsorral jelentkezik Szeged első és egyetlen közösségi rádiójában; 2007 ősze óta pedig alkalmanként improvizációs esteket szervez a szegedi Grand Café mozitermébe, a Régi Zsinagóga patinás épületébe, valamint a Jazz Kocsmába.

Legutóbbi kommentek

Ayler és Coleman előtt tiszteleg Otomo Yoshihide

Juhász László
2010. november 26.

Elektronikus zenei improvizáció workshop a MÜSZI-ben

Juhász László
2015. április 13.

Sorin Romanescu Guitar Quartet

Juhász László
2011. február 27.