bejegyzés megosztása:

A zenei improvizáció gyakorlata – megjelent ...

A zenei improvizáció gyakorlata – megjelent Bertrand Denzler és Jean-Luc Guionnet könyve a szabadimprovizációról

Január első hetében jelentette meg a Bloomsbury könyvkiadó Bertrand Denzler és Jean-Luc Guionnet francia szaxofonosok, improvizációs zenészek és komponisták „A zenei improvizáció gyakorlata – Beszélgetések kortárs improvizációs zenészekkel” című, régóta várt kötetét. A közel két évtizedig készült könyv mélyinterjúkon alapszik: a két szerző az elmúlt években több mint ötven művésszel beszélgetett, ezekből az interjúkból közöl részleteket a most megjelent kötet egymásból következő témakörök mentén haladva – 16 fejezeten keresztül.

Az interjúkérdések olyan témákat érintenek és boncolgatnak, mint a mentális folyamatok a kollektív improvizáció közben, az emberi tényező fontossága a rögtönzésben, a felhasznált stratégiák, valamint a pillanatnyi zenei döntések módja. A megkérdezett interjúalanyok szinte mindegyike kiemeli az egyéni hozzállásokat és szokásokat, valamint az átfogó hagyományokat. A beszélgetéseket úgy szerkesztette Denzler és Guionnet, hogy a különböző fejezetekben vissza-visszatérő megszólalók válaszai egy nagyívű és izgalmas vitát rajzoljanak ki, ami kellő betekintést nyújt a mai szabadimprovizációs zene sokszor ellentmondásos világába.

A könyvben a következő kiemelkedő zenészekkel készült mélyinterjúkból olvashatók részletek: Thomas Charmetant, Pascal Battus, Patrick McGinley, Matt Davis, Phil Durrant, Ross Lambert, Seymour Wright, Rhodri Davies, Mark Wastell, Eddie Prévost, Kazushige Kinoshita, Taku Unami, Tim Goldie, Mattin, Angharad Davies, Morphogenesis (Adam Bohman, Clive Graham, Clive Hall és Michael Prime), Frédérick Galiay, Quentin Dubost, John Butcher, Ninh Lê Quan, Evan Parker, Axel Dörner, Phil Minton, Xavier Charles, Daunik Lazro, Amanda Stewart, Philip Samartzis, Marc Baron, Stéphane Rives, Radu Malfatti, Robin Hayward, Andrea Neumann, Clare Cooper, Diego Chamy, Klaus Filip, Otomo Yoshihide, Bill Dixon, Will Guthrie, Clayton Thomas, Jérôme Noetinger, Olivier Benoit, Frédéric Blondy, Loïc Blairon, Stevie Wishart, Seijiro Murayama, Edward Perraud, Sophie Agnel, Burkhard Beins, Christine Abdelnour, Jean-Sébastien Mariage, Pierre-Antoine Badaroux és Annette Krebs. A felsorolás kronológiai, Denzler és Guionnet ebben a sorrendben kereste meg és kérte interjúra a zenészeket.

A 224-oldalas kötet egyelőre csak keménykötésben érhető el, meglehetősen borsos, 120 eurós áron. A könyvből puhakötésű, olcsóbb változat is készül – ez azonban csak később érkezik. bloomsbury.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X