bejegyzés megosztása:

Abdul Moimême | Ricardo Guerreiro – Khettahu...

Abdul Moimême | Ricardo Guerreiro – Khettahu

Creative Sources | cs191 | 2011

Megszámlálni sem tudnám, hány olyan improvizációs duót hallottam már, ahol az egyik fél játékát a másik valós időben manipulálja. A Khettahu sem szól másról: Abdul Moimême gitárjának hangja Ricardo Guerreiro laptopjának szoftverein átszűrődve alakul valami olyasmivé, amiről aztán egy percig sem gondolnánk, hogy pengetős hangszertől származik. Az ötlet és a módszer nem éppen újszerű, a lisszaboni duó mégis frissen közelít az elgondolás megvalósításához.

Abdul Moimême nevével a svájci Diatribes duó Complaintes De Marée Basse című kollaborációs lemeze kapcsán találkoztam először, igaz, akkor nem tudtam játékáról markáns véleményt alkotni, zenéje teljességgel elveszett a hangok tengerében. Jelen album már egy jóval letisztultabb munka: bár duólemezről van szó, a főszereplő mégis Moimême. A gitár mellett tenor szaxofonon is játszó, a zene mellett építészetet is tanult Abdul Moimême egy Új-Mexikó-Dublin-Madrid-Boston körút után tért vissza szülővárosába, Lisszabonba, ahol kisebb-nagyobb formációk mellett 2003-as megalakulása óta tagja a Variable Geometry Orchestrának, 2006-tól pedig a portugál szabadzenei színteret menedzselő platform, a Freemusic motorja. A Khettahu lemez másik szereplője, Ricardo Guerreiro interaktív számítógépes folyamatok tanulmányozásával és fejlesztésével foglalkozik; és kutatásainak eredményeit zenei kísérletei során is felhasználja. Állandó zenészpartnerei közé tartozik többek között Ernesto Rodrigues hegedűs, Ulrich Mitzlaff csellista, és Carlos Santos laptopzenész.

A Khettahu felvételeit Moimême és Guerreiro 2010 júniusában rögzítette; a lemezre felkerült öt és hét perc közötti időtartamú részek feltehetően egy hosszabb rögtönzés darabkái. A tagolás jót tett az anyagnak: amellett, hogy az album gond nélkül átlátható, nincs hiányérzetünk, nem tűnik úgy, hogy egy nagyobb lélegzetvételű mű töredékeit, esetleg zanzásított változatát hallanánk.

Moimême két – állványra fektetett – „apró és nagyobb tárgyakkal” preparált gitáron játszik – egyszerre. A gitárok néhol durván szemcsés, néhol karistolós-csikorgós hangjait meglepően tapintatosan, visszafogott módon manipulálja Guerreiro, majd az eredményt késleltetés nélkül küldi vissza az éterbe. A végső mix a gitárok eredeti hangjait is tartalmazza, ám az analóg és a digitális hangok közötti kontraszt közel sem zavaros: a két világ tökéletesen simul egymásba. Guerreiro természetes módon követi Moimême játékát, reakciói megfontoltak és mindig tökéletes időzítésűek. A Khettahu jól működő zenei koncepciója az állandó változást, az elmozdulást, a megújulást, a folyamatos újrafelfedezést modellezi.

Sokan vádolják a portugál Creative Sources-t azzal, hogy túl sok korongot jelentet meg, köztük több olyat, amit más lemezkiadók esetleg nem is szánnának kiadásra. Több helyen olvasni: a label egyre csak terebélyesedő – csúnya szóval: híguló – katalógusában mind kevesebb értékes, izgalmas munkát találni. Nos, ez a Khettahura a legkevésbé sem igaz. Figyelemreméltó alkotás.

1. #26 [7:02] 2. #34 [6:07] 3. #30 [5:57] 4. #29.1 [5:46] 5. #29.2 [6:42] 6. #29.3 [7:12] 7. #36 [4:58]

ricardoguerreiro.net
creativesourcesrec.com


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X