bejegyzés megosztása:

Actions For Free Jazz: új alkiadót indít a norvég ...

Actions For Free Jazz: új alkiadót indít a norvég Smalltown Supersound

Az oszlói Smalltown Supersound hanglemezkiadó számunkra egyik legizgalmasabb vállalkozása a 2005 és 2015 között működött Smalltown Superjazzz sublabel volt, ami olyan formációk anyagai mellett, mint a The Thing, az Original Silence, az Offonoff vagy a Lean Left, sorozatban jelentette meg Joe McPhee, Peter Brötzmann, Evan Parker, Ken Vandermark és Mats Gustafsson ezredforduló utáni munkásságának kiemelkedőbb kollaborációit. A kiadó 2012 után egyre ritkábban és kiszámíthatatlanabbul jelentkezett albumokkal, majd a Smalltown Supersound free jazz-divíziója szép csendben megszűnt.

Ezért is érdekes a The Vinyl Factory ma reggeli híre, miszerint a Joakim Haugland által vezetett norvég kiadó a BYG Actuel, az Incus, a Freedom és az ESP-Disk’ által inspirálva ismét útjára indít egy free jazz-alkiadót, immár Actions For Free Jazz címke alatt. A névválasztás Don Cherry és Krystzof Penderecki The New Eternal Rhythm Orchestrája előtt tiszteleg, ami ’71-ben jelentette meg Actions című lemezét, rajta az Actions For Free Jazz Orchestra felvétellel.

Az Actions For Free Jazz első két kiadványa Mats Gustafsson és Christian Marclay Link című albuma, valamint Joe McPhee és Paal Nilssen-Love duójának Lift Every Voice And Sing című munkája lesz. Vagyis úgy tűnik, minden a régiben, az AFFJ csakugyan a Smalltown Superjazzz egyenes ági, magától értetődő folytatása lesz. A kiadó közleménye szerint az albumok 500 példányban, kizárólag vinylen jelennek meg – nem lesz se cd, se letölthető digitális verzió, sem pedig újranyomás. smalltownsupersound.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X