bejegyzés megosztása:

Alessandra Eramo & Irena Z. Tomažin | 2020. j...

Alessandra Eramo & Irena Z. Tomažin | 2020. január 29., Ljubljana

A Zavod Cona háromrészes, külföldi és szlovén kísérleti zenészek alkalmi duókollaborációit bemutató ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO koncertsorozat idei első eseményén a Berlinben élő olasz Alessandra Eramo és Irena Z. Tomažin vokalisták-hangperformerek alkalmi duója debütált a ljubljanai Kino Šiška földszinti kamaratermében. A minden év első három hónapjában rendezett koncerttrilógia további rendezvényein Tomaž Grom és az ír Séamus O’Donnell, valamint Petra Strahovnik és a dél-koreai Ji Youn Kang lép majd színpadra. Bár ezúttal mindkét januári művész elsősorban a hangjával dolgozott, a szokásos „szóló-szóló-duó”-dramaturia egy izgalmas és kellően változatos élményt adott.

Eramo az első részben a saját hangja és az általa kontrollált elektronika egymásra való hatását járta körül, megfontoltan, higgadtan, briliánsan módszeres építkezéssel. A második rövid szólóban Tomažin kizárólag a hangját használta, különös tekintettel a hangok közötti levegővételek esetlegességeire koncentrálva; groteszk módon nagyította fel azokat az apró momentumokat, amiket más vokalisták inkább elrejtenének: nyelés, belégzés, kifújás. A harmadik részben, ami általában a ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO koncertek legizgalmasabb harmada, a két hangperformer közösen állt színpadra, hogy egy egyszerű, ám annál szórakoztatóbb szerepjátékkal mutassák be tehetségüket, és nem utolsósorban sziporkázó humorukat: egy dobozból húztak ki papírcetlikre írt asszociatív szavakat, amiket rövid hangszituációkká formáltak – először felváltva, aztán egymás szavába vágva, végül pedig egymásra reagálva. Két vokalista, két nagyon különböző világ, az összhang mégis tökéletes volt.

 

Alessandra Eramo. Fotó: Improv.hu

Alessandra Eramo. Fotó: Improv.hu

Alessandra Eramo. Fotó: Improv.hu

Irena Z. Tomažin. Fotó: Improv.hu

Irena Z. Tomažin. Fotó: Improv.hu

Irena Z. Tomažin. Fotó: Improv.hu

Alessandra Eramo, Irena Z. Tomažin. Fotó: Improv.hu

Alessandra Eramo, Irena Z. Tomažin. Fotó: Improv.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X