bejegyzés megosztása:

Axel Dörner | Jassem Hindi – Waterkil

Axel Dörner | Jassem Hindi – Waterkil

Corvo | core 004 | 2012

Sosem gondoltam a mikrobarázdás vinylekre mint a helyenként ultrahalk zörejzenék legmegfelelőbb hanghordozóira. A Waterkil esetében sincs ez másképpen, persze könnyen lehet, hogy a lezáratlanság, az állandó változás a koncepció része: ugyanis itt is, minden egyes lejátszás után óhatatlanul egyre több és több pattogás, sercegés rakódik az általában véglegesnek szánt mesterfelvételekre.

A kizárólag bakeliteken publikáló berlini Corvo Recordsnak a Waterkil a negyedik megjelenése. Tavaly tavasszal a labelt menedzselő Wendelin Büchler elküldte ugyan az első két kiadvány virtuális promóciós pakkjának linkjeit, de bevallom, azok felett valahogy átsiklott a figyelmem. Tudom, nagyon buta szokás, de azt a kiadványt, amit nem tartok a kezemben valamilyen gyárilag – vagy újabban: házilag – előállított hanghordozón, azt csak nagyon ritkán tudom értékelni, komolyan venni. Axel Dörner és Jassem Hindi korongjából viszont kaptunk egy példányt: az átlátszó vinylt egy kihajtható, háromoldalas papírtokba bújtatták, amihez még egy áttetsző, külső tok is tartozik. A külső és belső borítón Matthias Reinhold grafitrajzai – a látvány szemet gyönyörködtető, a kiszerelés igazán ízléses.

Ami a felvételek hátterét illeti: a két zenész a 2006-os bejrúti Irtijal fesztiválon találkozott először, ahol Dörner szólóban, Hindi pedig az Al Moukhtabar Ensemble tagjaként játszott. Együtt két évvel később egy svájci koncerten zenéltek, azóta pedig rendszeresen játszanak duóban. A német trombitás az európai improvizációs zene egyik alapembere, a palesztin és francia felmenőkkel rendelkező, jelenleg Berlinben élő Jassem Hindi pedig az a fáradhatatlan, örökmozgó előadóművész, aki nem csupán zenészekkel, de táncosokkal, fotósokkal és videóművészekkel is dolgozik. Mindkettőjükre jellemző, hogy az évek során autonóm zenei nyelvet fejlesztettek ki, a zenéhez és hangszereikhez pedig hagyományokat és szabályokat elvetve közelítenek. A Waterkil felvételein Dörner trombitája mellé effekteket, szemplert és egy saját keverőt használ; Hindi pedig megbuherált elektronikus berendezések, bemikrofonozott tárgyak, kontaktmikrofonok, mágnesszalagok, alacsony hanghűségű környezetei felvételek és egy bemenet nélküli keverőpult segítségével festi a hangokat.

A lemez A oldalán egy stúdiófelvétel a stockholmi ElektronMusikStudionból, a B oldalon pedig egy, a berlini -Able galériában rendezett koncert részlete hallható. A játékidő mindkét oldalon szinte másodpercre pontosan megegyezik – mintha a két találkozás legerősebb 19 percét szerkesztették volna a lemezre. A két felvétel között négy hónap különbség van, de a darab egységességét ez nem befolyásolja. A duó összegezte, és a felesleget elhagyva negyven percbe sűrítette az elmúlt három év tapasztalatait. Karcos, statikus zajfüggönyöket hallunk, amik egyik pillanatról a másikra foszlanak semmivé. Süvítő trombita, széttorzított kaparászások, aztán zavarba ejtő csend, majd újra intenzív, kásás zaj. Hullámvasút. Talán sosem hallottam még Axel Dörner hangjait ennyire feszesnek, agresszívnak. Jól áll neki. Ez is.

45-ös fordulatszámon játszandó! (De kipróbálható 33-on is…)

1. Caol [19:17] 2. Able [19:20]

hindij.blogspot.com
corvorecords.de


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X