bejegyzés megosztása:

Axel Dörner, Markus Eichenberger & Daniel Stu...

Axel Dörner, Markus Eichenberger & Daniel Studer | 2020. február 27., Ljubljana

Markus Eichenberger klarinétos és Daniel Studer nagybőgős tíz éve kezdett duóban játszani, és idén, fennállásuk jubileumi évének első felében vendégzenészekkel kiegészülve adnak koncerteket Európa-szerte – többek között Michael Vorfeld ütőhangszeressel, Magda Mayas zongoristával, illetve Axel Dörner trombitással trióvá bővülve. A ljubljanani ŠKUC galéria kiállítótermébe az utóbbival érkeztek, az alapduó Suspended című lemezéhez hasonlítva teljesen új és más minőséget képviselve. A két svájci zenész összeszokottsága nem kérdéses, Dörner pedig igazi Jolly Jokerként, szinte bármilyen formációba simulva, ad hozzá a meglévőhöz, kimért, de szike élességű trombitahangjaival alakítja, téríti más röppályára Eichenberger és Studer az évek során generikussá vált játékát.

A trió a szlovén koncert előtt egy nappal Bázelben mutatkozott be, majd Ljubljana után Müchenben és Zürichben ad további két koncertet. Az alkalomszerű formáció rendkívüli eredményessége láthatóan a hangszereseket is meglepte: a ljubljanai fellépés után a tagok máris lemezfelvételről és további turnékról beszéltek. Bárhogy is legyen, ebben a formációban csakugyan benne van legalább egy vagy két album és néhány fellépés Európa nagyobb improvizációs zenei fesztiváljain. Mi lennénk a legboldogabbak, ha Eichenberger és Studer folytatná a közös munkát Dörnerrel; és az is biztos, ha lehetőségünk adódna, egészen biztosan meghallgatnánk vagy megnéznénk, hogy éppen merre tart az alkalminak indult hármas zenéje.

Axel Dörner, Markus Eichenberger, Daniel Studer. Fotó: Improv.hu

Axel Dörner. Fotó: Improv.hu

Axel Dörner, Markus Eichenberger, Daniel Studer. Fotó: Improv.hu

Markus Eichenberger. Fotó: Improv.hu

Axel Dörner, Markus Eichenberger, Daniel Studer. Fotó: Improv.hu

Daniel Studer. Fotó: Improv.hu

Axel Dörner, Markus Eichenberger, Daniel Studer. Fotó: Improv.hu

Axel Dörner, Markus Eichenberger, Daniel Studer. Fotó: Improv.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X