bejegyzés megosztása:

Birgit Ulher | Gregory Büttner – Araripepipr...

Birgit Ulher | Gregory Büttner – Araripepipra

Hideous Replica | HR4 | 2014

A legéleterősebb gondolat, ami az album meghallgatása után megmaradt bennem, az a „többdimenziós megközelítés” volt. Egy filológiai értelmezéshez hasonlít az eszközhasználat: a hangszer mint funkcionális tárgy részletes elemzése, tulajdonságainak és lehetőségeinek maximalizálása, ha nem is cél, de következmény jelen esetben.

Birgit Ulher hamburgi trombitás munkásságára mindig is hatással voltak vizuális művészeti tanulmányai, képzőművészeti attitűdje meghatározó a trombitához való kutató- és kísérletező viszonyában. Gregory Büttnerrel közös duólemezén trombitát, rádiót, apró hangszórókat, valamint saját készítésű- és talált eszközöket használ. Büttner szintén hamburgi hang- és képzőművész szerteágazó munkásságában az ezredforduló óta hanginstallációkra, illetve elektroakusztikus kompozíciókra, kísérletekre esik a fő hangsúly. Alkalmazott eszközei a számítógép, hangszórók, objektek, talált tárgyak, illetve különböző méretű és teljesítményű ventilátorok. A két művész uniója egészen egységes a nyolc tételen keresztül, a legkülönbözőbb gesztusok összemosódnak és biotóp hangzó egységet alkotnak.

A londoni Hideous Replica által megjelentetett album címe Araripepipra, ami egy brazil természettudós által 1998-ban felfedezett ritka madárfaj neve, és aminek mára csupán körülbelül mintegy nyolcszáz példánya létezik. A borító zöldes színárnyalata kísértetiesen megegyezik a faj tojó egyedének színével – a borítófotó Gregory Büttner munkája. Minél közelebb kerültem a hanganyaghoz és a két alkotóhoz, úgy állt egyre jobban össze a kollaboráció koncepciója. A számcímek mindegyike ritka és már rég kihalt, vagy a kihalás szélén álló állatfaj használt vagy éppen kevésbé használt nevei: a második tétel címe, a Chaco-Pekari egy Paraguayban élő, majdnem teljesen kihalt vaddisznófajta; a harmadik, Igopogo egy kanadai kígyószerű mitikus vízi lény; a negyedik, Quagga egy már kihalt fokföldi zebra alfaj; a Kongamato egy szintén kihalt szárnyas dinoszaurusz neve; a hatodik tétel címe Aye-Aye, ami a madagaszkári véznaujjú maki; a hetedik, Tzuchinoko egy mitikus kígyó- és gyíkszerű japán lény; végül pedig a nyolcadik tétel címe Kouprey, ami egy dél-kelet ázsiai tulokfajta, aminek már csupán néhány példánya él elszigetelt füves területeken a kihalás szélén.

Gregory Büttner és Birgit Ulher duója a 2016-os hamburgi SMC & S.T.R.E.A.M. Festivalon.

Ezen háttér-információk által már egy izgalmas koncepció kezd körvonalazódni. A hangok egy elszigetelt rendszere és törékeny, kis ideig fenntartható konstellációja válik érthetővé és hallhatóvá ebben a nyolc tételben. Nagyon összefüggő és egységet alkotó tételek. A trombita marginális hangjai, a hangszórók mint tárgyak pattogásának és rezonáltatásának eszközei finom hangszövetet alkotnak. A két művész kísérletező, következetesen nem funkciócentrikus hangképzése egy elsőre nehezen dekódolható, ám annál izgalmasabb folyamat. A kattogó és feszített zörejek, trombitahangok, hangszóróvibrálások és a loopok valahol a tételek címének ismeretében indirekt, hangzó zoológiai tanulmányok – az adott állatok elképzelt hanginstallációi. Ezeknek az állatoknak – a rendkívül limitált egyedszámuk, már kihalt vagy éppen soha nem létezett mivoltuk miatt – a hangjuk sohasem volt ismert.

Az albumot a trombita és az elektronika peremterületeinek bejárása és funkcionalitásuknak újszerű vizsgálata teszi izgalmassá. A hangszórók vibrációja által az azokra szórt apró tárgyak hangjai érdekesebbé válnak, mint maguk az elsődleges hangzó hangok. A trombita mozgó alkatrészeivel létrehozott zörejek úgyszintén jelentősebbekké válnak, mint a fújás által létrehozott elsődleges funkcionális hangok. Ezeknek a sorrendeknek a felcserélődése és repetíciója adja a hanganyag feszültségét, frissességét.

Az Araripepipra időt és energiát igényel, ám ha az ember bele tud süppedni, kinyílik és pontosan annyit ad, mint amennyit kivesz a hallgatóból.

1. Araripepipra [5:49] 2. Chaco-Pekari [5:06] 3. Igopogo [4:20] 4. Quagga [5:32] 5. Kongamato [7:25] 6. Aye-Aye [5:57] 7. Tzuchinoko [4:26] 8. Kouprey [5:33]

birgit-ulher.de
gregorybuettner.de
hideousreplica.co.uk


Koncertszervező 2008 óta, képzőművész és vizuális kommunikáció tanár 2009 óta, etika-filozófia tanár 2015 óta, és galéria asszisztens 2018-ig a veszprémi Művészetek Házában. 2018-tól grafikus tanár a zirci III. Béla Művészeti Gimnáziumban. Alkotómunkák, performanszok, publikációk, tanulmányok és koncertek, egyéni és csoportos kiállítások 2010 óta. Monoton/monokrom néven 2015-től drone zenei és monokróm festészeti programot folytat, és az Improv.hu szerzője.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X