bejegyzés megosztása:

Bolcsó Bálint és Prell a Dióbél lemezkiadó „10-10-...

Bolcsó Bálint és Prell a Dióbél lemezkiadó „10-10-10” sorozatának második vinyljén

A Dióbél kiadó szeptemberben indította útjára a „10-10-10” című lemezsorozatát, ami tíz zenei alkotó munkáját mutatja be 10″-es vinyl lemezeken, kiadványonként mindösszesen tíz példányban. A havonta jelentkező, limitált példányszámú széria második darabja Bolcsó Bálint és Prell (Márton Péter) műveit tartalmazza, a Drukker grafikai műhely által készített karakteres csomagolásban. A sorozat második kiadványát – az első a múlt hónapban Unknown Child (Szurcsik Erika) és Labus Máté osztott lemeze volt – ezúttal az fogja össze, hogy két, határozottan kísérleti zenei előadó munkáját tartalmazza, ráadásul olyan stílusban, ami rájuk eddig nem volt annyira jellemző.

Bolcsó Bálint a Hatvany Lajos Múzeum felkérésére, az ottani Lesznai-kiállításhoz kapcsolódva tavaly készítette el a Morzsái az eltörött világkalácsnak című zenés monodrámát. Az előadás szövegkönyvének alapjául Lesznai Anna válogatott naplórészletei és versei szolgálnak. Ezek hol prózai, hol énekelt formában jelennek meg, elektroakusztikus zenei textúrába ágyazva, ami az életmű sokszínűségét követve zenei stílusok egész sorát vonultatja fel. A most megjelent lemez A oldalán szereplő négy dal (A kert, Halk nóta, Félelem, Hazatérés) is egy-egy ilyen stílusgyakorlat Lesznai verseire, Bodrogi Éva előadásában.

A B oldalon Prell korai, Max/MSP alkalmazással készült kísérleteinek eredményeiből hallhatunk néhányat: a drónosabb témákban (Tasty Chinese Food, Deb, Sys) egy Peavey Spectrum szintetizátort vezérelt MIDI Sysex üzenetek segítségével, amihez Max-ben tervezte meg a kezelőszerveket. Így a Peavey minden paramétere elérhető volt, és ezeket hozzáadott, valós idejű modulátorok segítségével addig alakította, amig a létrejött események sűrűsége és hangzása kialakult. Ez a munkamódszer és setup inkább otthoni kísérletezésre volt alkalmas, nyilvános bemutatáshoz kevésbé. A ritmusosabb téma (Belooz) egy, az alkotó által összeállított komplexebb patch segítségével készült, amit évekig fejlesztgetett Max-ben. Ez egy hangminta-alapú szerkesztő, szekvenszerrel, rengeteg modulátorral, mátrix mixerrel és sok-sok effekttel.

A „10-10-10” sorozat októberi kiadványa a Dióbél Bandcamp oldalán hallgatható, illetve várásolható meg. A széria novemberben folytatódik egy újabb osztott 10″-es kiadvánnyal. diobel.periszkopradio.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X