bejegyzés megosztása:

Christian Fennesz | Jim O’Rourke | Peter Reh...

Christian Fennesz | Jim O’Rourke | Peter Rehberg – The Return Of Fenn O’Berg

Mego | MEGO 054 | 2002

Eszem ágában sincs a manapság egyre több figyelmes fület vonzó kísérleti elektronikus zenéket glorifikálni, most mégis azt kell mondjam: a The Return Of Fenn O’Berg egy irgalmatlanul jó album! A bécsi gitár- és laptop-művész, a tavaly tavasszal nálunk is sikeres szólókoncertet adó Christian Fennesz; az experimentális és az indie színtéren egyaránt otthonosan mozgó valóságos reneszánszember, a chicagói Jim O’Rourke; és a Mego kiadó egyik bennfentese, a szintén bécsi illetőségű Peter Rehberg (alias Pita) neve külön-külön is jól cseng a műfajban, ám ha e három „nagyágyú” alkalmanként kollaborál, abból szinte biztos, hogy egy nagyon-nagyon különleges zenei kísérlet, egy feledhetetlen élmény születik.

Az eddig alkalminak hitt trióformáció első lemeze 1999 végén jelent meg The Magic Sound Of Fenn O’Berg címmel – ennek a projektnek egyenes folytatása a hármas visszatérése. A második találkozást dokumentáló kiadvány ezúttal is a három nagy tehetségű és kreatív művész zenei lenyomata, aminek alapanyagául két élő fellépés szolgált. Az anyagot Bécsben és Párizsban vették fel egy-egy improvizált koncert alkalmával, a hat hónapot igénybe vevő utómunkálatokat – úgy mint vágás és keverés – pedig New York-ban és Bécsben végezték.

A négy tételt tartalmazó albumon hallható kompozíciók a legkisebb mértékben sem felelnek meg az előzetes zenei tapasztalataink által szült elvárásoknak: olyannyira rendhagyók és formabontók, hogy az anyag hallgatása közben folyamatosan stimulálva vagyunk, azaz egy percre sem lankad az érdeklődés, a lemezt kitüntető figyelem. A 6 perces nyitótétel, a Floating My Boat minden bizonnyal csak egy röpke felvezetőként funkcionál, hiszen az ezt követő három darab – a 15 perces A Viennese Tragedy, a 12 perces Riding Again és a záró 11 perces We Will Diffuse You – alatt teljesedik ki igazán a harmonikus egységben működő laptoptrió lenyűgöző zsenialitása. Természetes hangmintákból és elektronikus zörejekből kreált hangmontázsok épülnek fel és bomlanak le egyik pillanatról a másikra, romantikusan melodikus nagyzenekari patternek és kíméletlenül agresszív zajok váltják egymást a tipikusan Fenn O’Berg-i dramaturgia és forgatókönyv szerint – egyszerre precízen rendezett és átláthatatlanul kaotikus ez a megfoghatatlan hangzásvilággal bíró alkotás. Felesleges is több mondatot áldozni erre a valóban katartikus alkotásra.

Abszolút zene – a tavalyi év egyik legfontosabb lemeze!

1. Floating My Boat [5:35] 2. A Viennese Tragedy [14:29] 3. Riding Again [11:38] 4. We Will Diffuse You [10:11]

fennesz.com
tisue.net/orourke
peterrehberg.com
editionsmego.com


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X