bejegyzés megosztása:

Dalok a dombról és máshonnan – Chris Newman ...

Dalok a dombról és máshonnan – Chris Newman és Nikolaus Gerszewski művei élőben a FUGA „Tér/Zene” sorozatában

November 8-án, vasárnap 18.00 órától Juhász Orsolya és Baráth Bálint duója Chris Newman- és Nikolaus Gerszewski-kompozíciókat játszik a FUGA – Budapesti Építészeti Központ „Tér/Zene” sorozatában. A szoprán Juhász Orsolya és a zongorán közreműködő Baráth Bálint Gerszewski Songs From The Hill (2012), New Songs From The Hill (2019), valamint Chris Newman brit zeneszerző Modest Songs (2012) című műveit mutatja be.

„Robert Lax minimalista költő The Hill című kötetéből választottam a szövegeket, aki élete felét remeteként élte a görög Patmos szigeten. Költői stílusa meghaladja az irodalmi műfajokat, időnként váltakozva az elbeszélő próza és az absztrakt líra között, sőt még a konkrét költészet határát is érinti, ahol maga a szó emelkedik ki fonetikai objektivitásában, ugyanakkor leíró kontextusba ágyazódik. Az általam írt zene olykor kromatikus, máskor látszólag modális, mégsem követ semmilyen zenei rendszert. A kompozíciós technika meglehetősen konceptuális.” – mondja két kompozíciójáról a hamburgi születésű, de évek óta Budapesten élő képzőművész, zeneszerző Gerszewski.

„Zeneírás közben nem használok hangmagasságokat vagy ritmusokat, a zenei anyagot mint egy rendelkezésre álló árut használom, nem mint komponenseket. Mint egy raktárkészletet, elfogadom, ami rendelkezésre áll. Erre a készletre adaptálom a dolgokat. Ez a zene látképe, a zene panorámája. Úgy gondolom, hogy enegem a zene mint jelenség érdekel, a viszonyunk a zenével, az, hogy hogyan kapcsolódunk hozzá, illetve az, hogy modelleket készítsek ehhez.” – vallja kompozíciós technikájáról Chris Newman.

A járványhelyzet időszaka alatt a FUGA méretei és műszaki adottságai miatt korlátozásokra kényszerül, így a közönséget belépéskor kötelezően maszk viselésére és az egészségügyi előírások – távolságtartás és kézfertőtlenítés – betartására kérik. A Breuer Marcell-teremben a koncertek közönségét maximum 30 főben limitálják, de az előadást online közvetítéssel vagy videófelvételen elérhetővé teszik. Jegyek kizárólag elővételben, email (info@fuga.org.hu) vagy telefonos regisztráció (06 1 266 2395) útján vásárolhatók, lehetőség szerint bankkártyával. fuga.org.hu


Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X