bejegyzés megosztása:

Daunik Lazro | Joëlle Léandre | George Lewis ̵...

Daunik Lazro | Joëlle Léandre | George Lewis – Enfances

Fou | FR-CD 18 | 2016

Daunik Lazro ’85-ben megjelent Sweet Zee című albumának B oldalán öt rövid koncertfelvétel kapott helyet, amin a francia szaxofonos George Lewis harsonás és Joëlle Léandre nagybőgős oldalán játszik. A teljes B oldal az akkori, Hat ART által kiadott bakelitverzión az Enfances alcímet kapta. A felvételeket ’84 január 8-án Jean-Marc Foussat rögzítte a párizsi Théâtre Dunois-ban, és most hála neki, bő három évtizeddel később, a koncert teljes terjedelmében közkinccsé vált. Bár az eredeti számcímek eltűntek, itt van helyette az Enfance 1-10, több mint 57 percben.

Nem ez az első alkalom, hogy Foussat az improvizált zene históriájának jelentős, ám évtizedekig fiókban maradt találkozásait leporolja, és cd-lemez formájában megjelenteti. Fou nevű kiadója friss kollaboratív- vagy éppen szólómunkák publikálása mellett egy archivációs sorozatot is futtat: a jellegzetes piros-fehér-fekete borítódizájn arra enged következtetni, hogy a teljes Enfances-koncert a korábban kiadott Derek Bailey-Joëlle Léandre-George Lewis-Evan Parker Quartet (28 Rue Dunois Juillet 1982) és a Willem Breuker Kollektief (Angoulême 18 Mai 1980) nyitotta lemezszériába illeszkedik. Az, hogy Jean-Marc Foussat digitálisan feljavítja és nyilvánosság elé tárja ezeket az archív hanganyagokat, felettébb örömteli – és minimum hiánypótló.

Nem kizárt, hogy a most tárgyalt francia-amerikai hármas a nyolcvanas évek második felétől többször is játszott együtt, ám lemezt soha nem rögzítettek. A résztvevő hangszeresek munkakapcsolata más kontextusban persze továbbra is megmaradt, George Lewis és Joëlle Léandre ’86-ban Maggie Nicols, Irène Schweizer és Günter Sommer táraságában rögzített felvételeket, amik később a The Storming Of The Winter Palace című albumon láttak napvilágot; majd rá egy évre Daunik Lazro és Joëlle Léandre szintén Schweizerrel és Yves Roberttel közösen jelentett meg egy kvartettlemezt, ez volt a még ma is végtelenül frissnek tűnő Paris Quartet. Lazro és Léandre együttműködése a legnagyobb szerencsénkre a mai napig töretlen, legutóbb három éve jelentettek meg egy kiváló duólemezt Hasparren címmel.

Daunik Lazro 1985-ben megjelent Sweet Zee című lemezének eredeti belső borítója – mások mellett Joëlle Léandre és George Lewis korabeli fotójával.

És itt van most ez a jellegzetes borítójú korong, amin első ízben élvezhetjük teljes terjedelmében a trió játékát. A játékot, ami a szó legszorosabb értelmében van jelen. Nem hallottam még olyan lemezt, amin Léandre ilyen mennyiségben használta volna jólesően komikus énekhangját, Lewis a harsonája mellett csipogó-csörgő játékokat szólaltat meg, Lazro pedig mintha egy játszótér önfeledt zsivaja fölött körözne olykor légies, olykor pedig szándékosan csikorgó futamaival. A zenészek hallhatóan elemükben vannak, minden pillanatát élvezik a közös játéknak, sűrű összekacsintások közepette adogatják egymásnak a magaslabdákat, fergeteges ötleteikkel mintha egymást próbálnák túllicitálni.

A Hat ART-os, részleges kiadványon anno csak a rövidke, 3-4 perc játékidejű improvizációk kaptak helyet, a teljes változat központi tételei most viszont egyértelműen a közel húszperces Enfance 5, és a bő tízperces Enfance 6: a lemez közel felét kitevő részben előbb Lewis ráérősen elnyújtott harsonaszólója, majd Lazro és Lewis hosszabb és meglehetősen sűrű duója marad emlékezetes. Zenéjüket hallgatva, nem kétséges, hogy ez a három hangszeres mennyire imádja egymást, mennyire imádnak együtt játszani. Azt a szeretetet, játékosságot, frissességet és szinte már-már valószínűtlenül kreatív energiát, ami több mint három évtizeddel ezelőtt jelen volt a Théâtre Dunois színpadán, az Enfances maradéktalanul megőrizte.

Az Enfances – apropó, az album címe: Gyermekkor – amellett, hogy három kivételes jelentőségű hangszeres kollaborációját dokumentálja, briliáns korlenyomat is egyben. A lemez a nyolcvanas évek párizsi free jazz színterének egy apró, ám annál csillogóbb darabkáját konzerválta az utókornak.

1. Enfance 1 [2:08] 2. Enfance 2 [1:30] 3. Enfance 3 [2:12] 4. Enfance 4 [3:56] 5. Enfance 5 [19:33] 6. Enfance 6 [11:14] 7. Enfance 7 [1:29] 8. Enfance 8 [8:09] 9. Enfance 9 [1:00] 10. Enfance 10 [4:51]

joelle-leandre.com
fourecords.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X