bejegyzés megosztása:

Dave Douglas – Freak In

Dave Douglas – Freak In

Bluebird | 09026 64008 | 2003

Dave Douglas – akinek a The Infinite című lemeze kapcsán akarva sem sikerült elkerülnie a Grammy-díjra való jelölést – hajszál pontosan huszadik szerzői albumán tovább fáradozik a konvencionálisnak ható dzsessz formulák és a modern technikák kínálta lehetőségek, az új zenekészítési metódusok szándékosan provokatív összeboronálásán. Douglas (Charms Of The Night Sky, Tiny Bell Trio, Masada stb.) aktuális lemeze valóban a dzsesszről alkotott nézeteink alapos újragondolására késztet, hiszen a bravúros fúvósfutamok (Douglas, Chris Speed, Seamus Blake) és a kiválóan szvingelő bőgőtémák alatt a legtöbb esetben a modern tánczenék egyik elengedhetetlen kellékét, mégpedig tört ütemeket hallhatunk egyéb elektronikus sercegések és különféle zajok-zörejek bőséges kíséretében. Ám ebben az esetben Douglas-ben mintha valamiféle megfelelési kényszer munkálkodna, hiszen olyan zenét készített, ami manapság a legjobb indulattal sem nevezhető páratlannak. Nu jazz? Jazztronic? Talán.

Az album borítóján, hátoldalán és a belső füzet kihajtható oldalain kígyózó hosszú-hosszú kábelek fotói és az illusztrációként szolgáló elektronikus hangszerek elmosódott képei is hangsúlyozzák, hogy a Freak In-en bizony felettébb korszerű elektronikus zene hallható. Douglas szokványos szólóhangszere mellett (ti. trombita) billentyűs hangszereken is játszik; mellette a lemez másik karakteres közreműködője – és egyben másodproducere – Jamie Saft is csak programozóként, loop-mesterként és billentyűsként van feltüntetve, valamint a modern megszólalást segíti még a jeles remixer Karsh Kale tabla- és dobgépjátéka, illetve Ikue Mori laptopon és elektronikus ütősökön való áldásos közreműködése. A meghökkentően karcosra torzított elektromos gitártémákat Marc Ribot, a puhább akusztikus részeket pedig Romero Lubambo pengeti; félakusztikus basszusgitáron és nagybőgőn Brad Jones, dobokon Joey Baron és Michael Sarin játszik. A névsorból persze rögtön kiderül, hogy egy páratlanul parádés leosztással állunk szemben, hiszen a közreműködők mindegyike kivétel nélkül a New York-i dzsessz- és improvizációs szcéna kiemelkedő, mi több, emblematikus figurái. A lemez tételei – melyek közül néhányban gyakran egy számon belül is dúl az eklektika – rendkívül változatosak és sokszínűek, ám ezek a 65 perces albumon belül egyúttal egy bonthatatlannak tetsző egységet alkotnak. Némely szám talán már túlságosan is meg van írva, mondhatni túl van írva, ám erről a hangszeresek kirobbanó formája és lenyűgöző virtuozitása jótékonyan eltereli a figyelmet… És ami a legfontosabb: talán még a zenészekről is el lehet mondani, hogy hitelesen hozzák ezeket a modern tánczenei témákat.

Amellett, hogy több erény egyesül Dave Douglas jelen munkájában, nekem mégis az az érzésem, hogy a szerző ezúttal egy olyan utat jár végig, amit mások már korábban megnyitottak, sőt alaposan ki is tapostak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Freak In ne lenne kellemes és tartalmas hallgatnivaló, de Douglas invenciózus szerzői énjétől ez jóval távolabb esik, mint eddigi szólólemezeinek bármelyike.

1. Freak In [3:47] 2. Culver City Park [7:19] 3. Black Rock Park [4:54] 4. Hot Club Of 13th Street [2:12] 5. Eastern Parkway [5:36] 6. November [5:41] 7. Porto Alegre [5:57] 8. The Great Schism [4:36] 9. Wild Blue [2:59] 10. Maya [6:51] 11. Traveler There Is No Road [7:54] 12. The Mystic Lamb [5:22]

davedouglas.com
bluebirdjazz.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X