bejegyzés megosztása:

Elhunyt Ghédalia Tazartès, a francia zenei avantgá...

Elhunyt Ghédalia Tazartès, a francia zenei avantgárd kultikus alakja

Tegnap, február 9-én, párizsi otthonában elhunyt Ghédalia Tazartès zenész, akit a francia zenei avantgárd legnagyobbjai közé szokás sorolni, holott művészete kompromisszumok nélküli, öntörvényű, már létező kategóriákat akarattal megtagadó, irányzatokon teljességgel kívüleső volt. A zenei értelemben nomád Tazartès halálát rákbetegség okozta – 73 éves volt.

Ghédalia Tazartés zenéjét mindig is misztikum övezte, és ez így is maradt egészen az élete végéig – és minden bizonnyal azon túl is. Az 1979-es, korszakos Diasporas című lemezén kívül mindössze tizenkét albumot jelentetett meg, amelyeken egy pillanat alatt vált át musique concrète-ből népzenébe, versszavalásból fehér zajba, vagy éppen elektronikus loop-ok és kollázsok szőtteséből megkapó dallamokba. Állandó változatossága és öntörvényűsége mellett zenéje mégis mindvégig egyöntetű és osztatlan maradt. Keveset koncertezett, ha nagyon ritkán fellépett, azt szólóban tette; a zene mellett tánccal, színházzal és filmmel is foglalkozott.

Három éve Tazartés felhagyott az önálló performanszokkal és más zenészekkel kezdett együttműködésbe. Tavaly március legvégén először lépett volna fel Magyarországon, méghozzá Quentin Rollet és Jérôme Lorichon társaságában, de azt a koncertet végül elsodorta a koronavírus első hulláma. Halálával most egyértelművé vált, sajnos nem lesz mód az elmaradt fellépés pótlására.


Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X