bejegyzés megosztása:

Elhunyt Krzysztof Penderecki

Elhunyt Krzysztof Penderecki

Súlyos betegség után, 86 esztendős korában elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja. A több mint 120, műfajában a komolyzenei avantgárdtól a tonális zenealkotásig terjedő mű – köztük operák, szimfóniák, verseny- és kórusművek – alkotójának, karmesternek, zenepedagógusnak a nemzetközi ismertséget a hirosimai atomtámadás áldozatainak emléket állító Gyászének hozta meg 1959-ben.

Penderecki már fiatalon a zenei avantgárd egyik vezéregyénisége lett: korai műveibe, amik Anton Webern, Pierre Boulez és Igor Sztravinszkij hatását tükrözték, különös zörejeket, zajokat is belekomponált. Míg a hatvanas években felforgatta a zenei világot szokatlan hangközeivel és szokatlan módon alkalmazott hangszerek korábban nem ismeret hangzásaival, a hetvenes évek közepétől eltávolodott a formabontó technikáktól, és egyre hagyományosabb, a széles közönség által is befogadható darabokat írt.

A zeneszerző 1971-ben, Don Cherry-vel közösen jegyzett Actions című lemezén került legközelebb az avantgárd dzsesszhez. Az album Actions For Free Jazz Orchestra című darabjában – amit Penderecki egyedül komponált – ott játszanak Manfred Schoof és Kenny Wheeler trombitások, Gunter Hampel klarinétos, Peter Brötzmann, Willem Breuker és Gerd Dudek szaxofonosok, Paul Rutherford és Albert Mangelsdorff harsonások, Fred Van Hove zongorista, Buschi Niebergall nagybőgős, valamint Han Bennink dobos-ütőhangszeres.

Krzysztof Penderecki 1972 óta vezényelt is, gyakran dirigálta saját darabjait, mert úgy vélte, hogy nem lehet hiteles zeneszerző az, aki nem tudja beleképzelni magát az előadók helyzetébe. Művészete elismeréseként a többi közt többszörös Grammy- és International Classical Music Awards klasszikus zenei díjas. A világ számos egyetemén oktatott, több egyetem és akadémia tiszteletbeli doktora és tagja lett. penderecki.de


Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X