én – op.10218 v1.2

Sirr | sirr 2011 | 2003

Azt hiszem, hogy én-t – vagyis az én néven alkotó Tóth Pált – senkinek sem kell különösebben bemutatni, azoknak legalábbis biztosan nem, akik egy kicsit is követik a hazai kísérleti elektronikus zenei színtér történéseit. Zenei munkássága és tenni akarása minimum példaértékű, gondoljunk csak a Tilos Rádió egyik legrégebben futó műsorának, a No Wave-nek a vezetésére, vagy éppen a Szünetjel Nemzetközi Experimentális Zenei Fesztivál szervezésében való részvételére, amely 1995 és 2002 között kétségkívül a műfaj legizgalmasabb hazai seregszemléje volt.

Tóth Pálnak korábban is jelent már meg lemeze: legutóbb például op.20302 címmel a budapesti Avult minikiadónál; most viszont – talán nem is olyan meglepő módon – nem egy magyar, hanem egy portugál, experimentális zenében utazó művészeket felkaroló label jelentette meg én aktuális albumát.

Tóth Pál stílusa egészen különleges, majdhogynem megfoghatatlan. És pontosan ez a furcsa megfoghatatlanság adja az egyetlen konkrétumot jelen alkotásában is, ahol egymást követő zajok teszik zavarossá azt az állandóan jelenlévő finom zúgást, amely mindhárom tétel alapját képezi. Leginkább egy lassan hömpölygő folyóhoz lehetne hasonlítani én drone-szerű hangfolyamát, aminek a felszínén farönkök, ágak és apró uszadékok sodródnak, néhol elmerülve, néhol felbukkanva, és ami a legfontosabb: mindig csak az egyik oldalukat mutatva. Mindig találhatunk az op.10218 v1.2 három kompozíciójában valami újat; valamit, amit eddig nem hallottunk; valamit, ami csak most bukkant a felszínre.

Persze az is fontos tényező, hogy milyen tudatállapotban hallgatjuk a lemezt. Teljesen éberen, odafigyelve egy nem mindennapi zajzenében lehet részünk, félálomban pedig talán éppen egy lassú sodrású folyón csordogálunk lefelé.

Az op.10218 v1.2-t leginkább én tavaly májusi szegedi fellépésén hallottakhoz tudnám hasonlítani, ahol szintén kivételes arányérzékről, válogatóképességéről tett tanúbizonyságot.

És ez csak úgy, mint akkor, most is lenyűgözött.

1. op.10218 v1.2 #1 [32:54] 2. op.10218 v1.2 #2 [15:35] 3. op.10218 v1.2 #3 [23:48]

tilos.hu/artist/en
sirr-ecords.com


Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X