bejegyzés megosztása:

Ernesto Rodrigues | Michael Thieke | Guilherme Rod...

Ernesto Rodrigues | Michael Thieke | Guilherme Rodrigues | Carlos Santos – Kreis

Creative Sources | cs020 | 2005

Ernesto Rodrigues 1999-ben alapított Creative Sources nevű privát hanglemezkiadója már a kezdetektől kísérleti és elektroakusztikus improvizációs zenék dokumentálására szakosodott. A portugál minilabel jelenleg túl van a huszadik kiadványán, és bár az utóbbi időben ipari méretekben, szinte futószalagon jelenteti meg a rögtönzött zenei elgondolások egy-egy igazán radikális példáját, a Creative Sources kiadványai mégis mindig egyenletes és kiváló minőséget képviselnek. A Kreis a kilencedik közvetlenül Rodrigues-hez köthető CS-lemez, kuriózuma pedig talán az, hogy a játékosok között ott van az ifjabb Rodrigues is.

Becsapás lenne azt állítani, hogy a korongon szereplő négy hangszerest bármiféle forradalmi hevület kerítette volna hatalmába, hiszen az eszközök és a hangok már ismerősek: különféle tárgyakkal preparált akusztikus hangszerek és Carlos Santos laptopjának hangjai keverednek, minden bizonnyal teljes ad hoc szerűséggel. Az idősebb Rodrigues hegedűjéből és mélyhegedűjéből, Guilherme fia pedig csellójából és egy zsebtrombitából csal elő extrémebbnél extrémebb hangokat: a tavaly március végén rögzített albumot a bemikrofonozott húros hangszereken való kaparászások, nyeszetelések felerősített hangjai uralják, Michael Thieke klarinétjának hangjai sajnos csak néhány alkalommal jutnak dominánsabb szerephez. A formáció negyedik tagjának, Carlos Santos laptopjának diszkrét morajlását is csak elvétve lehet hallani a lemez során – én például az első hallgatás alkalmával mindössze az utolsó tétel közben figyeltem fel rá, hogy monoton digitális búgások és halk sercegések, pattogások is bujkálnak az akusztikus zajok, zörejek között.

A lisszaboni Tcha Tcha Tcha Studioban felvett Kreis lemez inkább akusztikus hangzású, és kiváló példája annak a modern improvizációs taktikának, amely azt preferálja, hogy egy adott instrumentumot mindössze egy hangszernek látszó tárgyként kezeljünk, azt ne rendeltetés szerűen használjuk, és ne úgy csaljunk ki belőle hangokat, mint ahogyan az magától értetődő lenne, mégis préseljük ki belőle a hangok legszélesebb, legváltozatosabb skáláját.

Az albumnak van koncepció is, bár valljuk meg, nem túl eredeti: a projekt címe Kreis, ami németül „kör”-t jelent, a hét felvétel mindegyike pedig a kör egy-egy fokáról van elnevezve. Hajtott a kíváncsiság és kiszámoltam, hogy az adott címek – azaz a meghatározott szögek és szögpercek – aránylanak-e a korong 41 perces játékidejéhez. A számok többé-kevésbé aránylanak egymáshoz, mindössze annyi pontatlanságot fedeztem fel, hogy az utolsó – hét perces – tétel címét nem jelölheti a 360°, hiszen annak a pontnak az album utolsó pillanatában kellene lennie.

A zenészek nem lépnek túl az egy adott hangszer összes létező hangját feltérképező radikális improvizációkon, a Kreis mégis egy kellemes, de igaz lelkesedéssel mindössze csak néhányszor végighallgatható alkotás. És abban sajnos már most majdnem biztos vagyok, hogy a jövőben sem példaértékű műként, sem pedig hasonlítási pontként nem nagyon fogom emlegetni.

1. 0° [7:55] 2. 32° 45′ [5:36] 3. 56° 17′ [3:39] 4. 112° 23′ [7:53] 5. 168° [2:41] 6. 245° 34′ [5:53] 7. 360° [7:00]

michael-thieke.de
creativesourcesrec.com


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X