bejegyzés megosztása:

EUS, Postdrome & Saåad – Different Stre...

EUS, Postdrome & Saåad – Different Streams

Soft | ST008 | 2015

A francia Saåad duóformáció 2010 óta tizenöt albumot jelentetett meg limitált példányszámban. Romain Barbot és Grégory Buffier 2015 februárjában adta ki a Different Streams című anyagát, amit a brit Postdrome (azaz Charlie Floyd) és a Costa Rica-i EUS (azaz Jose Acuña) szólóformációkkal kollaborálva készített. A hat megalitikus, mégis szikár tétel négy ember érzékeny és tematikusan kis léptékű változtatásokon alapuló egysége.

Az első tétel, a Dervish Dealer gitárnyitánya egy erős, levegős, az album alaphangulatát kiválóan megalapozó prológ. Az önmagukat kísérletinek leíró formáció itt komoly drone- és minimalista előképeket sejtet. Nagy kiterjedésű, lassú és telített repetitív hangok jelennek meg sűrű layerekben, a stíluson belül rövidnek számító ötperces tételben.

A második darabba, a The Bitter Truth-ba már valóban bele lehet süppedni: gitár, orgona, analóg szintetizátorok sűrű és folyamatos hangszövete adja a komplex hangzást. A zene minimális texturáltsága mellett mégis komoly súllyal nehezedik ránk. Cizelláltsága van, mégsem veszíti el monotonitását és drone hatásait.

A négyfős kollaboráció egy különösen homogén egységet alkot. Előadásmódjuk pozicionálását segíti, ha tudjuk róluk, hogy Toulouse-i és más templomokban is rendszeresen fellépnek és rögzítenek hangmintákat, valamint háttér információ lehet még, hogy a field recording processzusa sem áll távol tőlük.

Az ötödik szám, a Snowfall lassú monotóniáját megszakító kattogással és diszkréten a háttérben zúgó sávokkal egy erős lekerekítése az anyagnak a Section 16 című zárótétel előtt.

A Different Streams egy valóban hangulatos folyamattá áll össze, a Kínában fotózott borítókép pedig maximálisan kiegészíti azt az érzést, amit az anyag ad. Terjedelme és hangulata a stílushoz képest kompakt és komplex.

1. Dervish Dealer [4:59] 2. The Bitter Truth [4:40] 3. Wait [5:55] 4. The Only Path [8:17] 5. Snowfall [7:24] 6. Section 16 [4:16]

contradicta.net
saaadrone.com
soft-recordings.com


Koncertszervező 2008 óta, képzőművész és vizuális kommunikáció tanár 2009 óta, etika-filozófia tanár 2015 óta, és galéria asszisztens 2018-ig a veszprémi Művészetek Házában. 2018-tól grafikus tanár a zirci III. Béla Művészeti Gimnáziumban. Alkotómunkák, performanszok, publikációk, tanulmányok és koncertek, egyéni és csoportos kiállítások 2010 óta. Monoton/monokrom néven 2015-től drone zenei és monokróm festészeti programot folytat, és az Improv.hu szerzője.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X