bejegyzés megosztása:

Ezeket szerettük és hallgattuk a legtöbbet 2021-be...

Ezeket szerettük és hallgattuk a legtöbbet 2021-ben…

2014 legutolsó napján csináltunk utoljára ilyesmit, aztán megszakad e jeles hagyomány. Ám mivel mindenki szeret kvázi-haszontalan listákat írni és olvasni, hét év kihagyás után ismét visszatekintettünk az évre, és megkíséreltük „toptízes” listák formájában összegyűjteni, hogy melyek voltak a 2021-as esztendő számunkra leglelkesítőbb kiadványai. Idén ismét mérhetetlenül sok lemez, ráadásul mérhetetlenül sok kiváló lemez látott napvilágot, így most is erősen gondolkodtunk, hogy tízes helyett húszas listákat állítunk össze, de végül a szigorúbb szelektálás mellett döntöttünk. Mivel annyi izgalmas anyag jött velünk szembe, hogy szimplán képtelenség lenne egy-egy zeneszerzőt, hangszerest, együttest vagy lemezt kiemelni, ezt kivételesen ebben az évben nem is tettük meg. Íme, 2021-ben ezeket szerettük a legjobban…

Juhász László

– Egyre nagyobb a zaj, egyre nehezebb szűrni. A világjárvány megjelenése óta egyre több buktatója van nyilvános koncertek megszervezésének, ellenben egyre kényelmesebb – és kézenfekvőbb – lemezeket kiadni. A nagyobb, de még a kisebb gyártósorok is csúcsra járnak, a CD-k előállítására 2 hónapot, a vinylekre pedig jelenleg 22 (!) hónapot kell várni, ami tökéletesen mutatja, hogy milyen félelmetes mennyiségben esnek le fizikai formátumok a futószalagokról. Szinte hetente bukkannak fel újabb és újabb izgalmas lemezkiadók, amik ha okosan és ügyesen végzik a dolgukat (érdekes zenéket mutatnak be, és el is tudják adni a hanghordozókat), akkor a felszínen is maradnak, és további kiadványokat jelentetnek meg. A Bandcamp-péntekek csak generálják ezt a folyamatot, így nem túlzás azt állítani: derékik gázolunk jobbnál jobb lemezekben; ez a hihetetlen mennyiség viszont egyre nehezebbé teszi, hogy minden érdekességet megszerezzek, vagy akár csak online meghallgassam. Mindenesetre az alábbi tíz idei lemezt nagyon-nagyon szerettem:

1. أحمد [Ahmed] – Nights On Saturn (Communication) (Astral Spirits, 2021)
2. Morteza Mahjubi – Selected Improvisations From Golha, Pt. I-II (Death Is Not The End, 2021)
3. John Russell, John Butcher & Dominic Lash – But Everything Now Left Before It Arrived (Meena, 2021)
4. XT – Deorlaf X (OTOroku, 2021)
5. Joëlle Lèandre, George Lewis & Pauline Oliveros – Play As You Go (Trost, 2021)
6. Olivia Block – Innocent Passage In The Territorial Sea (Room40, 2021)
7. AMM – Indústria (Matchless, 2021)
8. Marina Rosenfeld – Teenage Lontano (Room40, 2021)
9. Nate Wooley – Mutual Aid Music (Pleasure Of The Text, 2021)
10. Judith Wegmann, Marlies Debacker, Lukas Briner & Nicolas Wolf – Things In Between (Hat Hut, 2022)

Sós Gergő

– Tudatosan nem szerepel az albumok előtt sorszám. Horizontális kiterjedésű listát szerettem volna létrehozni, nem vertikálisat. A listán szereplő tételek alig, vagy egyáltalán nem összehasonítható anyagok, így nem tartottam volna relevánsnak egy sorszámos listát létrehozni. Az idei év általam legizgalmasabbnak tartott, legjobban szeretett, vagy legjobban várt albumainak listájának szánom ezt a blokkot, de ha vulgarizálni szeretném, számomra a 2021-es év mixtape-je ez lenne:

· BadBadNotGood – Talk Memory (Innovative Leisure, 2021)
· Divide And Dissolve – Gas Lit (Expanded) (Invada, 2021)
· Eli Keszler – Icons (LuckyMe, 2021)
· Hiatus Kaiyote – Mood Valiant (Brainfeeder, 2021)
· Linguea Ignota – Sinner Get Ready (Sargent House, 2021)
· Phill Niblock – Exploratory I (Matière Mémoire, 2021)
· Qiyan – Man Is A Dream About A Shadow (Hunnia, 2021)
· Riccardo La Foresta – Fenomenologia Delle Percussioni (SUPERPANG, 2021)
· Sunn O))) – Metta, Benevolence BBC 6Music: Live On The Invitation Of Mary Anne Hobbs (Southern Lord, 2021)
· The Body – I’ve Seen All I Need To See (Thrill Jockey, 2021)

Dusted Hoffman

– Van-e szükség újabb és újabb Cage- vagy Feldman-darabok megvalósítására és megjelentetésére? Amíg a fiatal előadók olyan érzékenységgel nyúlnak egy-egy kompozícióhoz, mint ahogyan azt például a svájci zongorista, Judith Wegmann-lemezein halljuk, a válasz egyértelműen: igen. Aztán itt vannak azok a szerzők, akiknek az érdeklődése az improvizáció irányából tart a komponált anyagok felé: Bruno Duplant és Frédéric Tentelier, hogy csak a két, számomra legizgalmasabb nevet említsem. Aztán itt vannak az új kurátorok, producerek, lemezkiadók: Yuko Zama az Elsewhere kiadóval, vagy Clara de Asís és Mara Winter a Discreet Editions-szal – sosem volt még ilyen érzékeny és értő kezekben a lemezkiadás! Egy szó mint száz, bár legendásan soha nem írok semmiről, zenét azért még hallgatok, ráadásul jó sokat. Idén például a legtöbbször ezeket:

1. Morton Feldman – For John Cage (Hat Hut, 2021)
2. Jürg Frey – I Listened To The Wind Again (Louth Contemporary Music Society, 2021)
3. John Cage – Number Pieces (Another Timbre, 2021)
4. Adrián Demoč – SEN (Discreet Editions, 2021)
5. Wakana Ikeda & Stefan Thut – Afar (Ftarri, 2021)
6. Bruno Duplant – L’infini Des Possibles (Elsewhere, 2021)
7. Klaus Lang & Konus Quartett – Drei Allmenden (Cubus, 2021)
8. Reinier Van Houdt – Mouths Without A Head (Discreet Editions, 2021)
9. Frédéric Tentelier – On Établit Un Temps, On Creuse Un Épais (Hitorri, 2021)
10. Keith Rowe – Absence (Erstwhile, 2021)


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X