bejegyzés megosztása:

Februárban jelenik meg a Steve Beresford-interjúkö...

Februárban jelenik meg a Steve Beresford-interjúkötet Zongorák, játékok, zene és zaj címmel

2021 februárjában jelenik meg a londoni székhelyű Bloomsbury könyvkiadó gondozásában Andy Hamilton Zongorák, játékok, zene és zaj – Beszélgetések Steve Beresforddal című kötete. A közel 300-oldalas könyv számtalan nagyinterjút közöl, amiket Hamilton készített az évek során Beresforddal. A 17 fejezetre osztott kötet az informatív beszélgetéseken keresztül hihetetlen részletességű, már-már enciklopédikus bepillantást enged a brit improvizációs zene történetébe a hetvenes évek legelejétől egészen napjainkig.

A fejezetek listája szerint a témák többek között érintik Gavin Bryars és a Portsmouth Sinfonia hetvenes évekbeli időszakát; Brian Marley és Mike Cooper második generációs brit improvizációs zenészeket; Derek Bailey-t, kiemelve az 1977-es Company Week eseményeit, a Holland-iskolát Bennink-gel és Mengelberggel, valamint az Alterations kollektívát; olyan korszakos szaxofonosokat, mint Evan Parker, Tony Coe és Lol Coxhill; improvizációoktatást; a nyolcvanas és kilencvenes évek történéseit külön részletezve Kazuko Hohki, Jean Rochard, John Butcher, Paul Hession és Hannah Marshall munkásságát; filmzenéket és kapcsolódó vizuális művészeteket; az improvizációs zene és a közönség kapcsolatát; az ezredforduló utáni időszakot; a populáris zenét és a populáris kultúrát – és még nagyon hosszasan sorolhatnánk az izgalmasnak ígérkező fejezeteket.

Az interjúkötet előszavát Stewart Lee angol stand-up humorista, író, rendező és a legradikálisabb brit improvizációs zenék elkötelezett rajongója és propagálója jegyzi, emellett helyet kaptak a könyvben olyan rövidebb részek, mint Beresford biográfiája, diszkográfiája, bibliográfiája, valamint rengeteg archív fotó és illusztráció. A kötet első körben keménykötésben lesz elérhető, meglehetősen borsos, 100 eurós áron. A könyvből puhakötésű, olcsóbb változat is piacra kerül – ez azonban csak, szokás szerint, később érkezik. bloomsbury.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X