bejegyzés megosztása:

Franz Hautzinger | Mazen Kerbaj – Abu Tarek

Franz Hautzinger | Mazen Kerbaj – Abu Tarek

Franz Hautzinger | Mazen Kerbaj - Abu TarekCreative Sources | cs025 | 2005

Valamivel több mint egy hónapja jelent meg ez a meghökkentően élvezetes korong a portugál Creative Sources kiadónál. A label hazai terjesztővel még nem rendelkezik, de reméljük: ami késik, nem múlik. Számtalan hasonló, a legmaibb improvizációs elgondolásokon alapuló munkát hallgattam végig az elmúlt hetekben, de az Abu Tarek toronymagasan kiemelkedik az utóbbi idők „terméséből”. Az osztrák Hautzinger és a libanoni Kerbaj zseniális kettőse számomra az utóbbi időszak egyik legélménydúsabb, legizgalmasabb; így érthetően az egyik legtöbbet hallgatott zenei produkciója. Bár az Ernesto Rodrigues privát mini-kiadójánál megjelentetett anyagok hasonló kompozíciós technikák mentén születnek, a 2003 augusztusában, a bejrúti Khalifeh Studioban rögzített Abu Tarek lemezt több szempontból is az eddig hallott Creative Sources-os kiadványok fölé helyezem.

A trombitaduó egyik felét, Franz Hautzingert – és magyar kötődését – már jól ismerjük, 2002-es, Derek Bailey-vel közösen készített lemezéről már írtunk is korábban, viszont a bejrúti születésű Mazen Kerbaj relatíve új név a szcénában. Első önálló koncertjét 2000-ben adta Libanon fővárosának egyik kocsmájában, mégpedig a szintén libanoni felmenőkkel rendelkező Christine Sehnaoui Abdelnour szaxofonos társaságában. Ezt a koncertet a szakirodalom a Közel-Kelet legelső szabadzenei eseményként emlegeti. Kerbaj – a gitáros Sharif Sehnaoui mellett – 2001 óta az évenkénti rendezésű Irtijal nevű nemzetközi improvizációs fesztivál kurátora, ahol eddig olyan zenészek léptek fel, mint Fred van Hove, Peter Brötzmann, Johannes Bauer, vagy éppen Le Quan Ninh. A trombitás az elmúlt években számos európai és amerikai nagyvárosban koncertezett; rendszeres vagy éppen alkalmi zenészpartnerei között olyan előadókat találunk, mint Toshimaru Nakamura, Ingar Zach, Guillermo Gregorio, Michael Zerang, Fred Lonberg-Holm – hogy csak néhány nevet említsünk a sok közül. Jelenleg öt különböző formáció tagja (Oriental Space Quartet, Bao Trio, Rouba3i Quartet, “A” Trio stb.), és a tervek szerint még az idén két új lemeze fog napvilágot látni az újonnan alakult libanoni Al Maslakh minilabel égisze alatt. A zenélés mellett Kerbaj grafikák és képregények készítésével is foglalkozik; öt év alatt több mint nyolc kötete, illetve képregény formában lejegyzett naplója jelent meg.

Mazen Kerbaj ül, Franz Hautzinger áll. Fotó: Caroline Lessire

Magáról a lemezről: a gáz sziszegő szivárgása, egy helikopter rotorjának egyre erősödő hangja, a víz csobogása egy rozsdás vízvezetéken keresztül, egy tucat burgonya vágódeszkán való felkockázásának hangja, egy kétségbeesett kiskutya vinnyogása – ilyen és ehhez hasonló dolgok juthatnak eszünkbe a bő háromnegyed órás Abu Tarek hallgatása közben. A két zenész azt a jól bevált előadói – és persze az ezzel párhuzamosan jelen lévő spontán komponálási – taktikát követi, ami arra esküszik, hogy egy adott instrumentumot akárhogy, csak ne konvencionális módon szólaltasson meg. Hautzinger bemikrofonozott negyedes trombitán, Kerbaj pedig a legkülönfélébb tárgyakkal és aprócska zajkeltő eszközökkel preparált trombitán játszik. Az utólagos vágások és utómunkálatok nélkül létrejött végeredmény zseniális, fergeteges, lehengerlő, nem egyszer humorosnak is mondható, és talán emiatt van az, hogy egy-két hallgatás után nem fordul be a lemez, hanem – bár nagyon nem szeretem, ha egy albumot így jellemeznek – minden egyes hallgatás alkalmával újabb és újabb izgalmakat, meglepetéseket nyújt.

Trombita duó, ahogyan azt még sosem hallottuk – zseniális produkció!

1. Sahel Al Bekaa [6:08] 2. Hermel [7:02] 3. Abu Tarek [6:20] 4. Lezzebeh [7:28] 5. Kalash 1 [3:57] 6. Kalash 2 [2:51] 7. Sarukh [6:31] 8. Rote Erde 1 [4:31] 9. Rote Erde 2 [2:52]

franzhautzinger.com
kerbaj.com
creativesourcesrec.com


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X