bejegyzés megosztása:

Free jazz ikonok a hajón

Free jazz ikonok a hajón

Két dzsesszikon, két trió. Szeptember 3-én, pénteken Peter Brötzmann és a Full Blast, december 7-én, kedden pedig Mats Gustafsson és a The Thing ad koncertet az A38-as állóhajó gyomrában. Brötzmann és triója a 6. Újbuda Jazz Fesztivál első napján lép fel.

Peter Brötzmann, azaz a Vastüdő, ahogyan a Wire zenei szaklap nevezi, az európai free jazz egyik olyan úttörője, és harmincévi élvonalbeli jelenlét után is atomreaktornyi energiával rendelkező veteránja, aki a mai napig leállíthatatlanul görgeti maga előtt azt, amit a Ma Zenéjének nevezünk. A Full Blastban Brötzmann maga mellé állított két kiváló svájci zenészt, Marino Pliakast basszusgitáron és Michael Wertmüllert dobokon, és ami létrejött, az jobb besorolás híján egyfajta dzsesszmetál; Brötzmann valamennyi formációja közül is talán a legagresszívabb: olyan hihetetlen energia szabadul fel koncertjeiken, amelyben a hangok egyetlen folyamatos hanggá olvadnak össze – egy olyan hangzássá, mint amilyen a világ keletkezésekor szólhatott. A 6. Újbuda Jazz Fesztiválon fellépő trió előtt a Tóth Viktor Four játszik.

December 7-én Mats Gustafsson és a The Thing ad koncertet – szintén az A38-on. a38.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X