bejegyzés megosztása:

Graham Lambkin – Amateur Doubles

Graham Lambkin – Amateur Doubles

Kye | KYE 15 | 2011

Sosem gondoltam volna, hogy izgalmas lehet hanglemezen azt hallgatni, hogy valaki zenét hallgat az autójában. Graham Lambkin legújabb szólómunkája egy kétrészes környezeti felvétel, aminek részleteit egy Honda Civic-ben rögzítette tavaly és idén. A kocsiban többnyire vele volt a családja is; beszédfoszlányok, a forgalom zaja, a motor monoton zúgása, és persze az autórádió – bájos pillanatképek sorozata egy négytagú család életéből. Lucier I Am Sitting In A Room-ja nyomán az Amateur Doubles Lambkin I Am Driving In A Car-ja.

Graham Lambkin az a művész, aki általában nincs szem előtt – se neki, se Kye nevű lemezkiadójának nincs internetes honlapja -, ritkán koncertezik, évente egy lemeznél többet nem nagyon ad ki a kezei közül, az az egy viszont rendszerint telibe talál. A gitárosból lett kísérletező kedvű hangmanipulátor utolsó két albuma (Salmon Run – 2007, Softly Softly Copy Copy – 2009), és az ezek között megjelent, Jason Lescalleet-val készített duólemezek (The Breadwinner – 2008, Air Supply – 2010) kivétel nélkül zavarba ejtették, de minimum tétova fejvakarásra késztették a kísérleti zenék sokat hallott rajongóit.

A kizárólag vinylen, ötszáz példányban megjelent nagylemezen hallható zene egy módfelett egyszerű ötlet mentén született: családi kocsikázások, az autórádióban a hetvenes évek francia pszichedelikus-progresszív zenéjének két gyöngyszemével. Az Amateur Doubles A oldalán Philippe Besombes és Jean-Louis Rizet Pôle című lemezének, a B oldalon pedig Philippe Grancher 3000 Miles Away című albumának részleteit halljuk. A bizarr, álomszerű zenének a mozgó jármű és annak összes zaja egy még különösebb atmoszférát kölcsönöz. Az album belső borítóján egy fotó: az autót látjuk szemből, a műszerfalon két cédétok, Lambkin az anyósülésen, felesége a volánnál, hátul a két gyerkőc. Már a kép is megkapó szépségű.

A oldal. Az első néhány másodpercben valaki fuvolán skálázik, fütyörészik, majd egy zajos vágással elindul az autós kaland. A lejátszóban Besombes és Rizet Evelyse című szerzeménye: sejtelmes szintetizátorfutamok adják az alapot, fölötte éteri fuvolajáték, nincs ezzel gond, 1975-ben ilyennek gondolták a jövő zenéjét. A diszkréten hömpölygő zenefolyamba szinte észrevétlenül olvad bele a külső világ és a gépkocsi zaja, az irányjelző kattogása, egy távoli harangszó, hátul a kölykök gagyorászása. A sistergős, direkt lo-fi felvételnek köszönhetően a zene mintha a távolból szólna, sokszor olyan, mintha nem is hallanánk, csak egyre halványuló emléke járna a fejünkben. Meglehetősen furcsa érzés.

B oldal. A második rész első percében azt halljuk, hogy Lambkin fiai megkaparintottak egy mikrofont (vagy diktafont), sziszegnek, bohóckodnak, majd kezdetét veszi Grancher 1976-os 3000 Miles Away-ének címadó felvétele, de nem az elejétől. Már ebből érződik, hogy a második oldal jóval szabadabb, több a vágás, a szándékos megakasztás – egyszer csak Amy Sheffer énekesnő hangja is megjelenik a semmiből. Eleinte még azt hallgatjuk, hogy valaki valamit hallgat, majd megfeledkezünk az alapszituációról, és egyre inkább mi hallgatunk. Érdekes helyzetet teremt, különös játékot űz velünk Lambkin. Mesterien fordítja varázslatba a mindennapit, az unalmast, a látszólag értelmetlent.

Az Amateur Doubles egyszerre gyönyörű, és kissé nyugtalanító. Egyszerre természetes, és kissé idegen. Idővel a realitás és a képzelet keveredik, a valóság hangjai és a stúdiótechnika általi megoldások összemosódnak. Graham Lambkin úgy csap be minket, hogy először észre sem vesszük. A környezeti felvételek kollázsa egyértelműen nosztalgikus hangulatú, talán egy kissé melankolikus is, olyan, mintha töredezett polaroid fotókat, kifakult 8 mm-es filmeket nézegetnénk. Remélem, valamilyen formában eljut Lambkin műve az eredeti zeneszerzőkhöz – igazán kíváncsi lennék a véleményükre.

Visszagondolva a tavalyi és a tavalyelőtti évre, úgy tűnik, törvényszerűvé vált, hogy az esztendő legizgalmasabb korongjai a finisben jelennek meg. Két új Edition Wandelweiser, két új B-Boim, két új Copy For Your Records, most ez, és az új Rowe-Tilbury duólemezzel is holnapután, de legkésőbb a két ünnep között csöngethet a postás! Micsoda december!

1. Amateur Doubles (Besombes/Rizet – Pôle) [20:00] 2. Amateur Doubles (Philippe Grancher – 3000 Miles Away) [18:19]

myspace.com/graham_lambkin
kyerecords.blogspot.com
penultimate-press.blogspot.com


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X