bejegyzés megosztása:

Gregg Kowalsky – Battery Townsley

Gregg Kowalsky – Battery Townsley

Senufo Editions | # nine | 2011

Szinte látom, ahogy Gregg Kowalsky azon morfondírozik, vajon miféle helyszín volna alkalmas egy soron következő album felvételéhez. Nem tudni, mennyi idejébe telt, amíg kigondolta, az viszont bizonyos: a Kalifornia állam területén található Battery Townsley ezidáig nem ontotta magából a hangfelvételeket. Annál is inkább, ugyanis egy második világháborús erődítményről van szó, amelynek bunkerében került elhelyezésre előre jól megtervezett elrendezésben az a 10 kazettás egység, amely a felvétel hanganyagát szolgáltatja. Önmagában ettől persze még nem kellene, hogy érdekes legyen egy korong, ahogyan nem is az.

A Senufo Editions által 280 példányban megjelentett bakeliten két szerzemény hallható. Az A oldalon – feltehetően nem túl sok álmatlan éjszakát töltve az elnevezéssel – a Performance Inside Battery című track foglal helyet, valamivel több, mint 16 percben. Mély frekvenciákkal indul a korong, ez adja az alapot, egy szónikus szőnyeg, amelyre egyre rétegződnek rá a magasabb tartományok, majd rövidesen egy hömpölygő pszichedelikus drone masszát kapunk, amely hullámzásában érdekes módon amolyan indiai ízt kap, s melybe oldalról hasítanak be finomabb-élesebb magas hangok, field recording részletek. A szerzemény egésze végtelenül meditatív, amely egy kimondottan érdekes felismerés, tekintve, hogy a felvétel helyszíne aktív háborús területen zajlott, amely első nekifutásra talán a meditatív jelzőt nem magyarázná. Vagy lehet, hogy éppen hogy.

A B oldal egy stúdió mix Giuseppe Ielasi keze által. Ielasit ezen írás keretében nem kívánom bemutatni senkinek, ha homály tátong a neve hallatán, akkor tessék bátran utánakeresni az internet széles világában, talán megéri, talán nem. Visszatérve a zenére, nagyjából ott folytatódik, ahol az A oldal abbamaradt. Ez bizony nem a nagy meglepetések pillanata. Az előző oldal kezdeti alapmélysége itt némileg átvált konstans statikusságba, amelyre sűrűbb hangképek épülnek a maguk lassan építkező mivoltukban, ne is várjon senki kapkodást. Finom pulzálás, anorganikus kép. 17:44 pedig sok idő is lehetne, hogy teljes unalomba fulladjon a próbálkozás, de itt nem következik be a székről való lefordulás, már ha el tudja kapni a hallgató azt a bizonyos fonalat. Én például elkaptam.

A borítóról annyit, hogy szép, Jefre Cantu-Ledesma jegyzi, és hogy ő is valaki, de róla most úgyszintén semmi egyebet.

Lehetne hosszasan lamentálni, hogy egy minimalista drone-ambient korong mitől érdekesebb, izgalmasabb, mint másik három, de bőségesen elég annyi is, hogy ez az album nagyszerű hallgatnivaló, Gregg Kowalsky-nak sikerült.

1. Performance Inside Battery [16:05] 2. Studio Mix By Giuseppe Ielasi [17:44]

greggkowalsky.net
senufoeditions.com


Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X