bejegyzés megosztása:

Húsz év után felfüggeszti tevékenységét a Mats Gus...

Húsz év után felfüggeszti tevékenységét a Mats Gustafsson vezette svéd-norvég The Thing trió

„Drága barátaink. Némi mérlegelés után, a The Thing bejelenti, hogy szüntetet tart. Változás van a levegőben, és a változás az egyetlen biztos dolog az életben. Jelenleg nem tudjuk, mit hoz a jövő a zenekar számára, de ünnepeljük most az elmúlt húsz esztendő közösen eltöltött örömét és szent őrületét. Az élet és a zene megy tovább!” – búcsúzott szűkszavú közleményben néhány perce rajongóitól és követőitől Facebook oldalán a Mats Gustafsson vezette svéd-norvég The Thing zenekar. Azt, hogy a trió tevékenységének szüneteltetése ideiglenes vagy állandó, egyelőre nem tudni.

Mats Gustafsson szaxofonos, Ingebrigt Håker Flaten nagybőgős és Paal Nilssen-Love dobos 1999-ben alapította a zenekart, hogy néhány Don Cherry-kompozíció feldolgozásával az amerikai trombitás életműve előtt tisztelegjen. Nevüket Cherry, egy ’66-os felvételének címe után választották, és ezzel útjára indult az ezredforduló utáni free jazz történetének egyik legfeszesebb és legizgalmasabb sikersorozata. A The Thing húsz év alatt 19 stúdió- és koncertlemezt jelentetett meg, egy-egy albumon olyan vendéghangszereseket szerepeltetve, mint Joe McPhee, Ken Vandermark, Otomo Yoshihide, Jim O’Rourke, Barry Guy, Neneh Cherry, Thurston Moore és James Blood Ulmer.

Ha az emlékezetünk nem csal, a trió 2006-ban játszott először Magyarországon a győri Mediawave fesztiválon, majd 2009-ben a székesfehérvári N.O.E.W.A. koncertsorozaton, aztán 2010-ben végre a fővárosban, 2014-ben újra a Mediawave-en immár Komáromban, 2018-ban pedig ismét Székesfehérváron. Ezek mellett fül- és szemtanúi voltunk 2012-ben a nickelsdorfi The Cherry Thing-nek, illetve egy 2013-as londoni koncertnek, ahol Toshinori Kondo japán trombitás volt az együttes vendége.

A zenekar 2013-ban Konstantin Drobillal és a bécsi Trost kiadóval együttműködve saját lemezkiadót is indított The Thing Records néven, itt jelentették meg utolsó öt korongjukat (Boot!, Live, Shake, Baby Talk és Again), valamint újra kiadták néhány korábbi albumukat vinyl-formátumban (Mono és Garage). thethingrecords.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X