Improv Est #11 – #20

Improv Est #20

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében
(az est az I. Szegedi Free Jazz Tavasz programsorozatának a része)

2011. április 19. (kedd), 21.00
Szeged, Grand Café

21.00 Brand #34 (H)
21.30 Tomaž Grom & Seijiro Murayama Duo (SLO-J)

Az estre a belépés ingyenes!

Tomaž Grom & Seijiro Murayama Duo (SLO-J)

· Tomaž Grom (nagybőgő)
· Seijiro Murayama (dobok)

Tomaž Grom szlovén nagybőgős és Seijiro Murayama japán ütőhangszeres duójának első magyarországi fellépése igazi csemegének ígérkezik: a két hangszeresnek a zenéhez való egészen letisztult és minimalista hozzáállása kivételes élményt nyújthat hallgatóságának. Tomaž Grom a ljubljanai dzsesszélet egyik eminense, és bár legtöbben az Alzheimer Trio nagybőgőseként ismerik, tánc- és bábszínházi produkciókhoz is készít alkalmazott zenéket. A jelenleg Franciaországban élő Seijiro Murayama – kis túlzással – mára a globális szabadimprovizációs színtér egyik ikonjává vált. Murayama a múltban többek között olyan legendás zenészek oldalán játszott, mint a gitáros Fred Frith, vagy éppen az 1998-ban elhunyt csellista, Tom Cora. Jelenlegi partnerei közül Axel Dörner német trombitás, és Jean-Luc Guionnet francia szaxofonos nevét érdemes kiemelni. Az esten fellépő két zenész hely- és térspecifikus koncertjei során kiemelt figyelmet fordít a zenei hangok között megjelenő csendekre, és azok minőségére. (sploh.si, seijiromurayama.com)

Brand #34 (H)

· Kiss Márk (akusztikus gitár, válogatott tárgyak)
· Tóth Árpád (basszusgitár, laptop elektronika)

A Brand #34 alkalminak indult formációja az Improv Est koncertsorozatának egyik akarva-akaratlanul létrejött mellékterméke. A projektum egyik fő mozgatórugója az a folyamatos mozgás, alakulás, átalakulás, amit a hangok fenntartható fejlődésének és degradációjának migrációja szül. Bár az együttes hangszeresei merőben más zenei ízléskörrel rendelkeznek, egy valami mégis összeköti őket: a tagok között az S8 Improv Collective hálójának finom szövedéke képez kapcsolatot. A Brand #34 ezen az estén duóként lép színpadra. (myspace.com/mareq34)

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

Improv Est #19

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében
(az est az I. Szegedi Free Jazz Tavasz és a 2011-es Frankofón Hét programsorozatának a része)

2011. március 20. (vasárnap), 21.00
Szeged, Grand Café

21.00 Kiss Gábor & Juhász László Duo (H)
21.30 Patricia Bosshard + Jonas Kocher + Laurent Peter aka D’Incise (CH)

Az estre a belépés ingyenes!

Patricia Bosshard + Jonas Kocher + Laurent Peter aka D’Incise (CH)

· Patricia Bosshard (hegedű)
· Jonas Kocher (tangóharmonika)
· Laurent Peter aka D’Incise (válogatott tárgyak, laptop elektronika)

A Diatribes név egy erősen szabadelvű zenei formációt takar. Az eksztatikus free jazz és a minimalista elektroakusztikus improvizációs zene között mozgó duó (azaz a szólóban D’Incise néven alkotó Laurent Peter hangszobrász és Cyril Bondi dobos) alkalmi partnere ezúttal a tangóharmonikán és elektronikus hangszereken játszó Jonas Kocher. A 2004-ben alakult genfi együttes kezdetben trióként működött, Gael Riondel szaxofonos távozása óta pedig duóként alkot – bár jelenlegi inkarnációiban sokkal inkább hasonlít egy nyílt kollektívára, mint egy állandó, meghatározott felállással dolgozó zenekarra. Laurent Peter és Cyril Bondi az elmúlt években épp úgy játszott az európai szabad improvizáció emblematikus figuráival (Barry Guy, Jacques Demierre, Peter Jacquemyn stb.), mint a globális elektroakusztikus improvizációs színtér legnagyobbjaival (Keith Rowe, Jason Kahn, Tomas Korber stb.). A két zenész 2011 januárjában azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Microfest néven egy olyan több mint 100 koncertet magában foglaló dzsesszfesztivált szervezett, amely 7 napon át tartott Svájc 13 nagyvárosában. (dincise.net/diatribes, jonaskocher.net)

Update! A vasárnapi Improv Esten Cyril Bondi ütőhangszeres helyett egy kiváló hegedűs hölgy, Patricia Bosshard játszik a svájci trióval. (patriciabosshard.net)

Kiss Gábor & Juhász László Duo (H)

· Juhász László (preparált hegedű, válogatott tárgyak, elektronika)
· Kiss Gábor (gitár, válogatott tárgyak)

Kiss Gábor és Juhász László az öt éve működő S8 Improv Collective tagjai. A duó két hangszerese az elmúlt években játszott már többek között a budapesti Merlin Színházban, a kecskeméti planetárium kupolatermében, a szegedi Régi Zsinagógában, illetve a pécsi volt Zsolnay gyár laboratóriumában. A duó ezen az estén egy minimálisan, ám folyamatosan mozgó hangfolyam létrehozásával kísérletezik, amelyhez egy elektromos gitár, válogatott háztartási tárgyak, apró elektronikus berendezések, egy kontaktmikrofonokkal ellátott preparált hegedű hangját használja. (improv.hu/s8collective)

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

Improv Est #18

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében

2010. december 10. (péntek), 21.00
Szeged, Grand Café

21.00 S8 Improv Quartet (H)
21.30 I Belong To The Band (B-H-GB)
22.00 Andrássy Áron & Hizsnyik Dénes Duo (H)

Az estre a belépés ingyenes!

I Belong To The Band (B-H-GB)

· Jean-Michel Van Schouwburg (vokál)
· Sőrés Zsolt aka Ahad (mélyhegedű, egyedi készítésű- és áramkör átalakított hangszerek, környezeti zajok, tárgyak)
· Oli Mayne (vibrafon, elektronika)

Jean-Michel Van Schouwburg belga hangperformer, vokalista a modern hangköltészet Phil Minton és Jaap Blonk által kijelölt útján halad. Az elmúlt években olyan zenészek mellett énekelt, mint a gitáros John Russell, a szaxofonos Urs Leimgruber vagy éppen az elektronikus hangszereken játszó Lawrence Casserley. A jelenleg Budapesten élő Oli Mayne korábban több londoni szabadzenei eseményen vett részt vibrafonosként, egyebek között az Evan Parker, Eddie Prévost és Martin Davidson által kurált Freedom Of The City fesztiválon. Fellépésein kiemelt hangsúlyt fektet az előadás fizikai oldalára, azaz erőből, heves mozdulatokkal játszik. Sőrés Zsolt fő hangszerei a hegedű, a brácsa és az elektronika. 15 éve foglalkozik elektroakusztikus-, improvizatív- és zajzenével. Érdeklődési- és tevékenységi területe az avantgárd zene mellett a különböző művészetek határ- és marginális területei. Jean-Michel Van Schouwburg, Oli Mayne és Sőrés Zsolt ezév márciusában játszott először együtt, ez lesz a második koncertjük. (myspace.com/jeanmichelvanschouwburg, myspace.com/omvibraphone, inaplo.hu/ahad)

S8 Improv Quartet (H)

· Juhász László (preparált hegedű, válogatott tárgyak, elektronika)
· Kiss Gábor (gitár, válogatott tárgyak)
· Kiss Márk (akusztikus gitár, válogatott tárgyak)
· Tóth Árpád (preparált hegedű, válogatott tárgyak, elektronika)

A több, mint négy éve, önmaga alkalmi variánsaiként is létező improvizációs kollektíva számára ritkán léteznek előre meghatározott zenei irányvonalak. A totális improvizációk során létrehozott szabadzene rezzenésszerű hangfolyamait a rendelkezésre álló hangszerek újraértelmezése, hétköznapi használati tárgyak zajai, környezeti felvételek neszeinek kimerítő feltérképezése, illetve az így talált reaktív hangmontázsokkal való önfeledt játszadozás jellemzi. A csoport minden egyes fellépése alkalmával törekszik kihasználni és átalakítani a nyilvános és privát zárt terek akusztikáját, ahogyan azt már színházakban, planetáriumokban, mozikban, diszkókban, zsinagógákban és víztornyokban is tették. A formációk fellépéseit Szokol Szilárd super 8mm-es filmvetítései egészítik ki, amelyek a professzionális és amatőr S8-as filmkultúra legkülönbözőbb leleteit vonultatják fel. Az együttes ezen az estén kvartettként lép színpadra. (improv.hu/s8collective)

Andrássy Áron & Hizsnyik Dénes Duo (H)

· Andrássy Áron (házi építésű elektronika)
· Hizsnyik Dénes (lemezjátszók, környezeti felvételek)

A pécsi Periszkóp Rádió munkatársai, a Trio Free Radio kétharmada ezúttal duóban mutatja meg, hogy mit tud. (triofreeradio.tumblr.com)

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

Improv Est #17

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében

2010. szeptember 02. (csütörtök), 21.00
Szeged, Grand Café

21.00 Christopher Williams (US)
21.30 Dóra Attila (H)
22.00 Nikolaus Gerszewski String Trio (D-NZ-H)
22.30 Nikolaus Gerszewski & Christopher Williams Duo (D-US)

Az estre a belépés ingyenes!

Christopher Williams (US)

· Christopher Williams (nagybőgő, elektronika)

A San Diego-i származású, jelenleg Berlinben élő Christopher Williams zenész-komponista Belgrádból érkezik a szegedi Grand Café mozitermébe, a harmadik születésnapját ünneplő Improv Est-sorozat szeptemberi koncertjére – egy nagybőgővel és az utazásai során rögzített környezeti felvételekkel. Williams impresszív szakmai életrajzából kiderül: egyetemi évei alatt Chaya Czernowin és Charles Curtis vezetésével tanult zeneelméletet, majd olyan nagyságok mesterkurzusain vett részt, mint Richard Barrett vagy Mark Dresser. Játszott többek között Derek Bailey, Hans W. Koch, Tom Djll, Matt Ingalls, Charles Curtis, Maggie Nicols, Jack Wright társaságában; kompozícióit játszotta Mary Oliver és Rozemarie Heggen párosa, a Trigger Ensemble Für Aktuelle Musik, Barbara Held, a NOISE Ensemble, Ferran Fages, az Ensemble Chronophonie és Sabine Vogel; részt vett James Saunders, Benjamin Carson, Benjamin Patterson, Erik Ulman, Marc Sabat és Chris Adler darabjainak előadásában. Lemezei a legendás Incus, a Steady Beat és az Eclipse kiadóknál jelentek meg. Szegeden “Groundwave Rondo” című szólóprogramját mutatja be. (nauchristopher.thenthis.org)

Nikolaus Gerszewski String Trio (D-NZ-H)

· Nikolaus Gerszewski (hegedű, válogatott tárgyak)
· Matthew Mitchell (akusztikus gitár)
· Resch Béla (nagybőgő)

Nikolaus Gerszewski komponista, képzőművész, író, kritikus 1964-ben született Hamburgban. A 90-es évektől improvizál különböző hangszereken (hegedű, gitár, zongora, trombita), 2003 óta autodidakta módon tanul modern zeneszerzést. Bizarr, diagramokra emlékeztető grafikus kottáit eddig olyan zenekarok játszották, mint a lisszaboni Variable Geometry Orchestra, az ohiói Akros Percussion Collective, az oslói Lemur, vagy a hamburgi Tonart. 2005 és 2008 között koncertszervezőként tevékenykedik: egy hamburgi templomba olyan emblematikus zenészeket invitál, mint Keith Rowe, John Tilbury, Christian Wolff, vagy éppen Sven-Åke Johansson. Legutóbbi, “Sonic Update – Conference For One” című lemezét a Zeromoon kiadó jelentette meg. Gerszewski “Manual” című művét az Improv Estek visszatérő szegedi zenészei, Matthew Mitchell és Resch Béla társaságában adja elő: hegedű, gitár, nagybőgő – három zenész, három húros hangszer. (ordinary-art.com)

Nikolaus Gerszewski & Christopher Williams Duo (D-US)

· Nikolaus Gerszewski (hegedű, válogatott tárgyak)
· Christopher Williams (nagybőgő, elekronika)

Hegedű-nagybőgő improvizáció 15 percben – ahogyan azt még sohasem hallottuk. De a zenészek sem. Nikolaus Gerszewski és Christopher Williams ugyanis Szegeden játszik együtt első ízben. (ordinary-art.com, nauchristopher.thenthis.org)

Dóra Attila (H)

· Dóra Attila (tenor- és bariton szaxofon)

Dóra Attila a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán végzett teológusként. Jelenleg alt-, tenor- és bariton szaxofonon játszik. Performanszokhoz laptop, iPhone és sampler segítségével időben állandótlan lo-fi hanginstallációkat készít. Zeneszerzőként és muzsikusként rendszeresen közreműködik színházi előadások létrehozásában, dolgozik táncosokkal, képzőművészekkel. Azt a zenei világot, amelyhez vonzódik, többnyire szabad improvizációnak, ritkábban véletlen műveletekkel operáló konceptualista zaj-zenének hívják. A maga részéről – idomulva a buddhista hagyomány állandótlanság tételéhez – napok függvényében hol ezt, hol azt a meghatározást használja. Zenészként a határátlépés, illetve annak kijelölése, a borotvaélen-állás érdekli. A hazai és nemzetközi improvizatív dzsessz és kortárs zene szinte minden kiemelkedő muzsikusával játszott már: Anthony Cox, Roger Turner, Phil Minton, Evan Parker, John Edwards, Stuart Jones, Peter Cusack vagy Paul Lovens csak néhány név a sok közül. Jelenleg közös lemezfelvételen dolgozik Rafal Mazurral. Szegedi koncertjére többek között Ornette Coleman, Mats Gustafsson és Phill Niblock darabokkal készül. (ensemble56.eu)

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

Improv Est #16

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében

2010. május 28. (péntek), 19.30
Szeged, Régi Zsinagóga

19.30 Selfmademusic vizuál: Kozma Levente (RO-H)
20.00 Jerry Wigens + Oli Mayne + Thanos Chrysakis vizuál: Mick Grierson (GB-GR)
20.30 Makunouchi Bento vizuál: Kozma Levente (RO-H)
21.00 S8 Improv Quartet vizuál: Szokol Szilárd (H)

Az estre a belépés ingyenes!

Jerry Wigens + Oli Mayne + Thanos Chrysakis (GB-GR)

· Jerry Wigens (klarinét)
· Oli Mayne (vibrafon, elektronika)
· Thanos Chrysakis (laptop elektronika)

A három zenész improvizációinak kiindulópontja egy szűken lehatárolt, jól definiált, szigorú zenei megközelítésen alapszik, amely a zenei formák láthatatlan minőségeinek egymásba olvadásából és egymással való ütközéseiből alakul ki. A klarinétos Jerry Wigens 19 évesen találkozott a rögtönzéssel, amikor részt vett John Stevens workshopjain. Azóta számos zenei területen megfordult, legutóbb kortárs zeneszerzésben próbálta ki magát. A vibrafonos Oli Mayne több londoni improvizációs fesztiválon és eseményen vett részt, egyebek között az Evan Parker, Eddie Prévost és Martin Davidson által szervezett Freedom Of The City fesztiválon. Thanos Chrysakis elsősorban elektronikus hangszereken játszik és akusztikus hangstrukturákkal dolgozik. Munkáiban a hang energia- és anyagszerűségével kísérletezik, esztétikai és fizikai értelemben egyaránt. A trió május 27-én, csütörtökön Temesváron játszik, 29-én, szombaton pedig Budapesten a III. Relatív (Át)Hallások Kortárs Zenei Találkozón lép fel. (auralterrains.com)

Makunouchi Bento (RO)

· Felix Petrescu (elektronika)
· Valentin Toma (laptop elektronika)

A digitális és analóg hangkeltő berendezéseket használó Felix Petrescu és Valentin Toma duója az elektronikus tánczene felől közelített a kísérleti zenék világába. A Temesvárról érkező kettős 2001 óta számtalan kiadványon és nemzetközi audiovizuális művészeti fesztiválon szerepelt, legutóbbi munkájuk során klasszikus komponisták – Anton Stepanovich Arensky, Joseph-Maurice Ravel, Erik Satie – darabjait interpretálták, és emelték sajátos, elektronikus környezetbe. (myspace.com/makunouchibento)

Selfmademusic (RO)

· Mihai Salajan (elektronika)

A Selfmademusic Mihai Salajan egyszemélyes projektje, amely egy korábbi AVmotional kép- és hangművészeti fesztivál felkérésére jött létre. A legkülönbözőbb zenei zsánerekből merítő hangfolyam előállításához Salajan lemezjátszókat, konvencionális hangszereket és laptopot használ. Az élőben előadott, erősen filmzene-szerű darabokat gyakran kísérik videokollázsok, melyekben a hetvenes évek tudományos-fantasztikus filmjeinek motívumai, illetve a nyolcvanas évek VHS-érájának – a médium hibájából adódó – jellegzetességei bukkannak fel. (myspace.com/smmromania)

S8 Improv Quartet (H)

· Juhász László (preparált hegedű, válogatott tárgyak, laptop elektronika)
· Kiss Gábor (gitár, lo-fi elektronika, válogatott tárgyak)
· Kiss Márk (gitár, válogatott tárgyak)
· Tóth Árpád (preparált hegedű, válogatott tárgyak, laptop elektronika)
· Szokol Szilárd (vetítés, videomix)

A négy éve működő improvizációs kollektíva számára ritkán léteznek előre meghatározott tematikus irányvonalak, a tagok játékát sokkal inkább a rendelkezésre álló hangszerek és tárgyak hangjainak kimerítő feltérképezése, illetve ezen hangokkal való ad hoc-szerű építkezés, önfeledt játszadozás jellemzi. A csoport kedveli a nyilvános és privát zárt terek akusztikájának feltérképezését, átalakítását: a zenészek minden helyszínt, akusztikus közeget új kihívásnak tekintenek. Játszottak már színházban, planetáriumban, moziban, diszkóban, zsinagógában – és még víztoronyban is! Ahogyan azt a zenekar neve is jelzi, a formáció fellépéseit Szokol Szilárd super 8mm-es filmvetítései egészítik ki, melyek a professzionális és amatőr S8-as filmkultúra legkülönbözőbb leleteit vonultatják fel. (improv.hu/s8collective)

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

Improv Est #15

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében

2010. május 05. (szerda), 21.00
Szeged, Grand Café

21.00 Matthew Mitchell & Resch Béla Duo (NZ-H)
21.30 Julien Baillod’s Bio (CH)
22.00 Kiss Gábor & Juhász László Duo (H)

Az estre a belépés ingyenes!

Julien Baillod’s Bio (CH)

· Julien Baillod (gitár, elektronika)

Julien Baillod svájci gitáros, komponista, konceptualista művész post rock és jazz punk formációkban kezdte zenei pályáját, majd figyelme egyre inkább a kötetlenebb zenei formulák felé fordult. Bár egyre többet kísérletezik elektronikus hangkeltő eszközökkel, fő hangszere máig a gitár maradt. 2004 óta dolgozik Albert Marcoeur-val, a francia zenetörténet egyik legkülönösebb figurájával; tagja a jelenleg hat hangszeressel működő L’Ensemble Rayé nagyzenekarnak; a ./morFrom/. nevű improvizációs duóban Jeroen Visser partnere. Színház- és mozgásművészeti produkciókhoz ír alkalmazott darabokat, emellett filmzenéket és hanginstallációkat készít. Julien Baillod Bio névre hallgató szólóprojektje egy elektromos gitár fájdalmasan lassú és végtelenre nyújtott visszhangjaira épül – ennek lehetnek fültanúi, akik ellátogatnak a szegedi Grand Café mozitermébe. (julienbaillod.com, biomusic.ch)

Matthew Mitchell & Resch Béla Duo (NZ-H)

· Matthew Mitchell (gitár, elektronika)
· Resch Béla (nagybőgő)

Az új-zélandi származású multiinstrumentalista Matthew Mitchellt már egyetemi évei óta foglalkoztatja a szabadimprovizáció és az elektroakusztikus zene világa. Mindkét műfajban számos nagylemeze jelent már meg olyan kísérleti és avantgarde zenéket publikáló hanglemezkiadók gondozásában, mint például a magas presztízsű Leo, a Loop vagy a Type Records. Mitchell – Bevan Smith társaságában – tagja a Skallander duónak, szólófelvételeit újabban pedig The Muriel Tsains név alatt készíti. Játszott már többek között Evan Parker, Jürg Solothurnmann és John Edwards oldalán, Improvart Recordings néven pedig saját mini labelt működtet. Az esten fellépő duóformáció másik hangszerese, Resch Béla, a rögtönzés és a free jazz terén eddig Matthew Mitchell zenekaraiban, illetve a Dél-Alföldi Szaxofon Együttesben gyűjtött tapasztalatokat; mindketten felléptek már William Parker nagybőgős és Hamid Drake dobos társaságában. (myspace.com/matthewgmitchell)

Kiss Gábor & Juhász Lászlo Duo (H)

· Kiss Gábor (gitár, válogatott tárgyak, lo-fi elektronika)
· Juhász László (gitár, preparált hegedű, válogatott tárgyak, laptop elektronika)
· Szokol Szilárd (vetítés, videomix)

Kiss Gábor és Juhász László a négy éve működő S8 Improv Collective tagjai. A duó két hangszerese az elmúlt négy évben játszott már többek között a budapesti Merlin Színházban, a kecskeméti planetárium kupolatermében, a szegedi Régi Zsinagógában, illetve a pécsi volt Zsolnay gyár laboratóriumában. A duó ezen az estén egy minimálisan, ám folyamatosan mozgó hangfolyam létrehozásával kísérletezik, amelyhez két elektromos gitár, válogatott háztartási tárgyak, apró elektronikus berendezések, egy kontaktmikrofonokkal ellátott preparált hegedű és egy laptop hangját használja. Ahogyan azt az S8 Improv Collective neve is jelzi, a formációk fellépéseit Szokol Szilárd super 8mm-es filmvetítései egészítik ki, melyek a professzionális és amatőr S8-as filmkultúra legkülönbözőbb leleteit vonultatják fel. (improv.hu/s8collective)

Improv Est #14

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében
(az est a Rádió MI ötödik születésnapi programsorozatának a része)

2010. március 09. (kedd), 20.00
Szeged, Jazz Kocsma

20.00 Bram Stadhouders (NL)

Az estre a belépés ingyenes!

Bram Stadhouders (NL)

· Bram Stadhouders (gitár, laptop elektronika)

A holland Bram Stadhouders az amszterdami Bimhuis és a New York-i Issue Project Room érintésével érkezik a szegedi Jazz Kocsmába. Aki egy kicsit is jártas a modern dzsessz és improvizatív zene világában, az tudja: kevesek privilégiuma nevezett két intézmény koncerttermében játszani. A gitárost – bár még csak 23 esztendős – máris a tulipánok országának egyik legfontosabb szabadzenei exportcikkének nevezik Misha Mengelberg és Han Bennink legendás párosa óta. Számtalan zenei formációban érintett, melyek közül kiemelést érdemel a Korps szextett, illetve az Onno Govaert dobossal működő duója. Stadhouderst elsősorban az atmoszférikus, ún. soundscape zenék érdeklik, melyek azonos arányban építkeznek helyben rögtönzött és előre komponált elemekből – ennek megfelelően a gitáros zenéje a radikális szabadimprovizáció, a környezeti felvételek és a kortárs komolyzene nem létező határmezsgyéjén mozog. Ötödik, “Halt” című lemeze február 1-én jelent meg. (bramstadhouders.nl)

Improv Est #13

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében

2010. február 20. (szombat), 21.00
Szeged, Grand Café

21.00 Kiss Gábor & Juhász László Duo (H)
21.30 Nikolaus Gerszewski’s “Transitions” (D)
22.00 Nikolaus Gerszewski’s “Manual” played by Nikolaus Gerszewski, Matthew Mitchell, Resch Béla Trio (D-NZ-H)
22.30 Matthew Mitchell & Resch Béla Duo (NZ-H)

Az estre a belépés ingyenes!

Nikolaus Gerszewski (D)

· Nikolaus Gerszewski (válogatott tárgyak)

Nikolaus Gerszewski komponista, képzőművész, író, kritikus 1964-ben született Hamburgban. A 90-es évektől improvizál különböző hangszereken (hegedű, gitár, zongora, trombita), 2003 óta autodidakta módon tanul modern zeneszerzést. Bizarr, diagramokra emlékeztető grafikus kottáit eddig olyan zenekarok játszották, mint a lisszaboni Variable Geometry Orchestra, az ohiói Akros Percussion Collective, az oslói Lemur, vagy a hamburgi Tonart. 2005 és 2008 között koncertszervezőként tevékenykedik: egy hamburgi templomba olyan emblematikus zenészeket invitál, mint Keith Rowe, John Tilbury, Christian Wolff, vagy éppen Sven-Åke Johansson. Legutóbbi, “Ordinary Music Vol. 3” című korongját a portugál Creative Sources hanglemezkiadó jelentette meg. Gerszewszki Szegedre dupla programmal érkezik: a szólistára írt “Transitions”, és a húros hangszerekből álló trióra komponált “Manual” című darabot adja elő – utóbbit alkalmi zenésztársaival. (ordinary-art.com)

Nikolaus Gerszewski, Matthew Mitchell, Resch Béla Trio (D-NZ-H)

· Nikolaus Gerszewski (hegedű)
· Matthew Mitchell (gitár)
· Resch Béla (nagybőgő)

Gerszewski “Manual” című művét az Improv Estek visszatérő zenészei, Matthew Mitchell és Resch Béla társaságában adja elő. Hegedű, gitár, nagybőgő – három zenész, három húros hangszer. Az új-zélandi származású multiinstrumentalista Matthew Mitchellt már egyetemi évei óta foglalkoztatja a szabadimprovizáció és az elektroakusztikus zene világa. Játszott már többek között Evan Parker, Jürg Solothurnmann és John Edwards oldalán, Improvart Recordings néven saját mini labelt működtet. Resch Béla, a rögtönzés és a free jazz terén eddig Matthew Mitchell zenekaraiban, illetve a Dél-Alföldi Szaxofon Együttesben gyűjtött tapasztalatokat. A három zenész közös fellépést mindössze egyetlen délutáni próba előzi meg. (myspace.com/matthewgmitchell)

Kiss Gábor & Juhász Lászlo Duo (H)

· Kiss Gábor (gitár, válogatott tárgyak, lo-fi elektronika)
· Juhász László (gitár, preparált hegedű, válogatott tárgyak, laptop elektronika)
· Szokol Szilárd (vetítés, videomix)

Kiss Gábor és Juhász László a négy éve működő S8 Improv Collective tagjai. A duó két hangszerese az elmúlt négy évben játszott már többek között a budapesti Merlin Színházban, a kecskeméti planetárium kupolatermében, a szegedi Régi Zsinagógában, illetve a pécsi volt Zsolnay gyár laboratóriumában. A duó ezen az estén egy minimálisan, ám folyamatosan mozgó hangfolyam létrehozásával kísérletezik, amelyhez két elektromos gitár, válogatott háztartási tárgyak, apró elektronikus berendezések, egy kontaktmikrofonokkal ellátott preparált hegedű és egy laptop hangját használja. Ahogyan azt az S8 Improv Collective neve is jelzi, a formációk fellépéseit Szokol Szilárd super 8mm-es filmvetítései egészítik ki, melyek a professzionális és amatőr S8-as filmkultúra legkülönbözőbb leleteit vonultatják fel. (improv.hu/s8collective)

Improv Est #12

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében

2009. december 05. (szombat), 21.00
Szeged, Grand Café

21.00 Sőrés Zsolt aka Ahad + Oli Mayne + Varga Zsolt (GB-H)
21.30 Matthew Mitchell & Resch Béla Duo (NZ-H)
22.00 Varga-Mitchell-Resch-Mayne-Ahad Quintet (GB-NZ-H)

Az estre a belépés ingyenes!

Ahad + Oli Mayne + Varga Zsolt (GB-H)

· Varga Zsolt (alt szaxofon, elektronika)
· Oli Mayne (vibrafon, elektronika)
· Sőrés Zsolt aka Ahad (mélyhegedű, egyedi készítésű- és áramkör átalakított hangszerek, környezeti zajok, tárgyak)

A jelenleg Budapesten élő Oli Mayne korábban több londoni szabadzenei fesztiválon és eseményen vett részt vibrafonosként, egyebek között az Evan Parker, Eddie Prévost és Martin Davidson által kurált Freedom Of The City fesztiválon. Fellépésein kiemelt hangsúlyt fektet az előadás fizikai oldalára, azaz erőből, heves mozdulatokkal játszik. Varga Zsolt szaxofonos a hazai alternatív mozgásszínházi szcéna és zene egyik legkarakteresebb, legkülönlegesebb egyénisége. Sőrés Zsolt fő hangszerei a hegedű, a brácsa és az elektronika. 15 éve foglalkozik elektroakusztikus-, improvizatív- és zajzenével. Érdeklődési- és tevékenységi területe az avantgárd zene mellett a különböző művészetek határ- és marginális területei. (myspace.com/omvibraphone, inaplo.hu/ahad)

Matthew Mitchell & Resch Béla Duo (NZ-H)

· Matthew Mitchell (bariton- és szoprán szaxofon)
· Resch Béla (nagybőgő)

Az új-zélandi származású multiinstrumentalista Matthew Mitchellt már egyetemi évei óta foglalkoztatja a szabadimprovizáció és az elektroakusztikus zene világa. Mindkét műfajban számos nagylemeze jelent már meg olyan kísérleti és avantgarde zenéket publikáló hanglemezkiadók gondozásában, mint például a magas presztízsű Leo, a Loop vagy a Type Records. Mitchell – Bevan Smith társaságában – tagja a Skallander duónak, szólófelvételeit újabban pedig The Muriel Tsains név alatt készíti. Játszott már többek között Evan Parker, Jürg Solothurnmann és John Edwards oldalán, Improvart Recordings néven pedig saját mini labelt működtet. Az esten fellépő duóformáció másik hangszerese, Resch Béla, a rögtönzés és a free jazz terén eddig Matthew Mitchell zenekaraiban, illetve a Dél-Alföldi Szaxofon Együttesben gyűjtött tapasztalatokat; mindketten felléptek már William Parker nagybőgős és Hamid Drake dobos társaságában. (myspace.com/matthewgmitchell)

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

Improv Est #11

az Improv.hu online zenei magazin és a Rádió MI (FM 89.9 MHz) szervezésében
(az est az eR: :Re Útjelző Fesztivál programsorozatának a része)

2009. október 30. (péntek), 20.00
Budapest, Tűzraktér

20.30 S8 Improv Collective (H)
21.30 Sőrés Zsolt aka Ahad + Oli Mayne + Varga Zsolt (GB-H)
22.30 Trio Free Radio (H)

Az estre a belépés ingyenes!

Ahad + Oli Mayne + Varga Zsolt (GB-H)

· Varga Zsolt (alt szaxofon, elektronika)
· Oli Mayne (vibrafon, elektronika)
· Sőrés Zsolt aka Ahad (mélyhegedű, egyedi készítésű- és áramkör átalakított hangszerek, környezeti zajok, tárgyak)

A jelenleg Budapesten élő Oli Mayne korábban több londoni szabadzenei fesztiválon és eseményen vett részt vibrafonosként, egyebek között az Evan Parker, Eddie Prévost és Martin Davidson által kurált Freedom Of The City fesztiválon. Fellépésein kiemelt hangsúlyt fektet az előadás fizikai oldalára, azaz erőből, heves mozdulatokkal játszik. Varga Zsolt szaxofonos a hazai alternatív mozgásszínházi szcéna és zene egyik legkarakteresebb, legkülönlegesebb egyénisége. Sőrés Zsolt fő hangszerei a hegedű, a brácsa és az elektronika. 15 éve foglalkozik elektroakusztikus-, improvizatív- és zajzenével. Érdeklődési- és tevékenységi területe az avantgárd zene mellett a különböző művészetek határ- és marginális területei. Mayne, Varga és Sőrés triója most debütál közönség előtt, majd december 5-én játszik a szegedi Grand Café mozitermében. (myspace.com/omvibraphone, inaplo.hu/ahad)

Trio Free Radio (H)

· Hizsnyik Dénes (környezeti felvételek)
· Juhász László (preparált hegedű, válogatott tárgyak, laptop elektronika)
· Kovács Balázs (lemezjátszók, elektronika)

A Trio Free Radio zenészeit számos dolog köti össze, ám ezek közül a legfontosabb: szabadrádiós műsorvezetők, akik alkalmanként zenélnek. A formáció alapötlete a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetétől származik, akik az I. Szabadrádiós Fesztiválra négy rádió nyolc műsorvezető-zenészét hozták össze egy kollektív rögtönzés erejéig. A Trio Free Radio ennek az alkalmi csoportosulásnak a továbbgondolása. Az első kollaboráció extrém mód hangos és zajos volt, a mostani trióformáció fellépésén inkább a résztvevő zenészek közti párbeszédre, a zenei átgondoltságra, illetve letisztultságra kíván koncentrálni. Hizsnyik Dénes (Remete Rádió) előre rögzített környezeti felvételeiből szelektál, Juhász László (Rádió MI) egy asztalra fektetett hegedű, apró háztatrási tárgyak és egy laptop hangjait használja, Kovács Balázs (Periszkóp Rádió) pedig különböző analóg és digitális eszközöket szólaltat meg. Ez lesz a trió harmadik fellépése. (triofreeradio.tumblr.com)

S8 Improv Collective (H)

· Juhász László (preparált hegedű, válogatott tárgyak, laptop elektronika)
· Kiss Gábor (gitár, lo-fi elektronika, válogatott tárgyak)
· Kiss Márk (gitár, válogatott tárgyak)
· Szokol Szilárd (vetítés, videomix)

A négy éve működő improvizációs kollektíva számára ritkán léteznek előre meghatározott tematikus irányvonalak, a tagok játékát sokkal inkább a rendelkezésre álló hangszerek és tárgyak hangjainak kimerítő feltérképezése, illetve ezen hangokkal való ad hoc-szerű építkezés, önfeledt játszadozás jellemzi. A csoport kedveli a nyilvános és privát zárt terek akusztikájának feltérképezését, átalakítását: a zenészek minden helyszínt, akusztikus közeget új kihívásnak tekintenek. Játszottak már színházban, planetáriumban, moziban, diszkóban, zsinagógában – és még víztoronyban is! Ahogyan azt a zenekar neve is jelzi, a formáció fellépéseit Szokol Szilárd super 8mm-es filmvetítései egészítik ki, melyek a professzionális és amatőr S8-as filmkultúra legkülönbözőbb leleteit vonultatják fel. (improv.hu/s8collective)

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X