bejegyzés megosztása:

Improvizációs mesterkurzus az Átlátszó Hangon a Di...

Improvizációs mesterkurzus az Átlátszó Hangon a Die Hochstapler tagjaival

„Hogyan lepjük meg ömagunkat, hogyan lepjük meg egymást? Hogyan lehet elérni, hogy egy improvizáló zenekar hirtelen váratlan fordulatot vegyen a játékában – kézjelek nélkül?” – teszi fel a kérdéseket a szeptember 21. és 23. között rendezendő, háromnapos improvizációs mesterkurzus sajtóanyaga. Az idei Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál és a Jazzaj közös szervezésében létrejövő workshop talán válaszokkal is szolgál, melynek tanárai a francia-olasz-német Die Hochstapler hangszeresei: Louis Laurain trombitás, Pierre Borel szaxofonos, Antonio Borghini nagybőgős és Hannes Lingens dobos.
 
A mesterkurzuson való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A maximális létszám 15 fő, helyszíne pedig a Budapesti Francia Intézet. A workshop nyelve angol, igény szerint magyar, német, francia vagy olasz nyelvű fordítással. A kurzusra bármilyen zenei háttérrel rendelkező érkezőket várnak (dzsessz, népzene, klasszikus, kísérleti stb.), a lényeg, hogy a jelentkezőknek legyen némi tapasztalata a zenélésben, és érdeklődjenek a zenei rögtönzés iránt.
 
A háromalkalmas workshopon a Die Hochstapler zenekar a saját zenei nyelvezetébe ad gyakorlati betekintést. A kvartett virtuóz zenészei igen lassú, de a világon egyedülálló módszerrel építik fel koncertjeiket. Intenzív próbaidőszakaik alatt mindent szigorúan kotta nélkül tanítanak be egymásnak, majd ezeket alapanyagként, egyfajta palettaként használva improvizálnak. A zenekar bármelyik tagja átveheti az irányítást, a zene folyamatát azonban például a soundpaintingtől eltérően nem vizuális, hanem zenei jelekkel vezénylik – egyfajta meta-réteget képezve a zenei kommunikációban.
 
A résztvevők közösen fognak komponálni, zenei játékokat játszanak, és kiválasztják azokat a zenei gesztusokat, amikhez valamilyen jelentést, üzenetet szeretnének rendelni a többi zenész számára. A jelentkezők készüljenek fel: egy ilyen struktúrában nagy eséllyel félreértik majd egymást és rendre megoldhatatlannak tűnő problémákba ütköznek. Hibázni fognak – sokat. Mégis, ezek a megkötések végül éppenhogy hozzáadnak majd a zene játékosságához és frissességéhez, a jelenidejű alkotás öröméhez.
 
A workshop a résztvevők nyilvános bemutatójával zárul szeptember 23-án, csütörtökön 16.30 órától. Jelentkezni a következő weboldalon lehet: atlatszohang.hu.

Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X