bejegyzés megosztása:

Inien – Favoriten

Inien – Favoriten

Schraum | schraum 12 | 2011

A német Schraum első idei lemezét a kiadót részben vezető Axel Haller és Johannes Tröndle kettőse jegyzi. A berlini nagybőgős és a bécsi csellista Inien nevű duójának ez az első közös albuma. Bő háromnegyed órás munkájuk egyrészt egy önfeledt hangszer-feltérképezés, másrészt egy nagyon is céltudatos instant komponálás eredménye.

Egy elektromos nagybőgő és egy cselló hangjának kombinálása első blindre talán esetlennek tűnhet, ám Haller és Tröndle zenei dialógusa kiválóan bizonyítja: esetenként meglepően jól működhetnek a kevésbé egyértelmű hangszerpárosítások. A nagybőgő alacsony frekvenciás tartományba eső hosszabb hangjait izgalmasan díszítik a cselló rövidke recsegései-ropogásai, mesteri érzékkel beszúrt hangjai. Ahogy időben haladunk a Favoriten tételeivel, jogosan merül fel a kérdés: valóban csak egy bőgő és cselló hangjait halljuk?

Johannes Tröndle a bécsi egyetemen hallgatott zenetudományt, majd Linzben tanult klasszikus csellót, amit egy év után abba is hagyott, ugyanis érdeklődése egyre inkább a hangszer használatának bátrabb, kísérletezőbb, konvenciókra fittyet hányó megközelítése felé fordult: Tröndle a cselló egész testének felületét kezdte a hangok generátorának tekinteni. Játékában gyakran használ kontaktmikrofonokat és valós idejű szemplingelést. A Nörz duót Andreas Trobollowitsch-csal működteti, (Also Known As) Acker Velvet című bemutatkozó lemezüket szintén a Schraum jelentette meg 2009-ben.

Axel Hallert elsősorban az improvizatív kísérleti zene foglalkoztatja. A nagybőgőst manapság az elektromos bőgő lehetőségeinek feltérképezése, egyéni megközelítése izgatja. Hangszerét preparátumokkal és analóg effektekkel egészíti ki, így speciális vonózási technikájával végtelennek tűnő, monoton zúgásokat, zümmögéseket képes előállítani. Az elektromos nagybőgő mellett különböző anyagú (fa, fém, üveg, műanyag és főleg: papír) és méretű talált tárgyak hangjai is érdekli – ezeket Haller kihangosítás nélkül, az adott akusztikai tértől függően használja. Szólóprodukcióin túl jelenleg négy zenekarban érdekelt: az Inien mellett a Trio Vopában Roland Spieth trombitással és Cornelius Veit gitárossal játszik; egy másik trióban Matthias Müller harsonás és Dave Bennett gitáros a partnere; Ute Völkerrel pedig egy tangóharmonika-nagybőgő duót működtet. Haller játéka a Schraum eddigi tizenkét kiadványából ötön hallható.

A Favoriten darabjaiban nagyon ritkán fedezhetünk fel tradicionális hangszerhasználatot – a cselló és a nagybőgő Tröndle és Haller kezében tárgyakká válnak. Békés kamarazene helyett itt meglehetősen agresszív, elektronikán átpréselt zajokról, zörejekről van szó. A két hangszeres a felvételek nagy részében együtt mozog: Haller a háttérben, Tröndle a frontvonalban. A nagybőgő hangja időnként az abszolút előtérbe kerül, ekkor a duó zenéje valamiféle baljós, fülsüketítő drone-ba fordul. A lemez egysíkúsággal biztosan nem vádolható: minden másodpercben történik valami, és hangszer kétszer ugyanúgy sosem szólal meg. Ez izgalmasnak biztosan izgalmas, viszont nem érzem magam megnyugtató biztonságban, nem tudom önfeledt élvezettel hallgatni a Favoriten felvételeit.

Nem jutottam még dűlőre az album anyagával: néha kissé nehézkes, ugyanakkor gyakran nagyon is izgalmas hallgatnivaló. Idő, igényes.

1. Decin [1:34] 2. Krippen [7:14] 3. Znojmo [5:37] 4. Biehla [5:41] 5. Kolin [2:19] 6. Priper [7:11] 7. Stetzsch [4:09] 8. Cotta [3:17] 9. Mojzir [4:44] 10. Zajeci [5:20]

inien.net
axelhaller.de
schraum.de


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X