bejegyzés megosztása:

Jazz fesztivál nélkül marad idén Magyarkanizsa

Jazz fesztivál nélkül marad idén Magyarkanizsa

Minden évben ilyenkor szoktunk hírt adni az aktuális Kanjiža Jazz Festival (korábban: Jazz, Improvizatív Zene… Fesztivál) programjáról, ám idén gyanúsan nagy volt a csend a vajdasági Magyarkanizsán rendezendő programsorozat körül. Félelmeink sajnos beigazolódni látszanak: anyagi támogatás hiányában a szervezők idén nem rendeznek dzsesszfesztivált. – Miután a húsz éve működő fesztiválunk nem jelent meg a támogatott rendezvények listáján, kértem a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériumának indoklását. Két hónap után kaptunk választ, amelyben az állt, hogy a Kanjiža Jazz Festival nem nemzeti jelentőségű esemény, csupán lokális, helyi jelentőséggel bír, ezért idén az államnak nem áll módjában támogatni a rendezvényt – mondta az Improv.hu érdeklődésére Dejan Vujinović, az újkori Kanjiža Jazz Festival kurátora, főszervezője.

– Évekkel ezelőtt, amikor az egyetemi szakdolgozatomat írtam, döbbenten találkoztam a Glastonbury Festival gyakorlatával, amely szerint minden 5-6 évben „terméketlen” esztendőt hirdetnek, ezzel kihagyva egy-egy fesztivált. Egész egyszerűen nem szervezik meg, időt adva ezzel a környezetnek – a természetnek, a környező falvaknak, az embereknek –, hogy levegőhöz jussanak, magukhoz térjenek. Az elmúlt negyven év tapasztalata azt mutatja, hogy minden ilyen kihagyás után, a fesztivál közönsége nagyobb számban van jelen, jobb a hangulat, nagyobbak a bevételek. Sajnos a mi esetünkben nem a mi döntésünk miatt nincs fesztivál, de így is lehet párhuzamokat találni. Próbálunk friss levegőt szívni, a szervezői csapatot kibővíteni, és természetesen azon dolgozunk, hogy komolyabb pályázatokat célozzunk meg. A fő törekvés továbbra is az, hogy a minőségi fesztiválprogram felmutatása mellett jövőre egy frissebb, újabb közönséget mozgassunk meg – magyarázta Vujinović.


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X