bejegyzés megosztása:

Jeff Platz’s Bright Light Group

Jeff Platz’s Bright Light Group

Skycap | cap 015 | 2004

Míg Jeff Platz és akkori zenekarának előző, Rise Above című munkája egy bárdolatlan és zabolátlan free jazz bandát mutatott, addig a Bright Light Group név alatt futó kvartett már egy fegyelmezett, ízig-vérig professzionális és letisztult zenei ötletekkel rendelkező formáció benyomását kelti. A gitáros, zeneszerző Platznak ez még csupán a második szerzői nagylemeze, mégis mintha hosszú-hosszú évtizedeket töltött volna a dzseszszakmában.

Platz megújult zenekarába új szaxofonost szervezett: a tenoros Timo Shanko-t az alt szaxofonon játszó Jim Hobbs váltotta; illetve a ritmusszekció is teljesen kicserélődött: Joe Morris basszusgitáros és Luther Gray dobos szerepét a Bright Light Groupban Kit Demos, illetve Django Carranza vette át. (Az új szaxofonost és a felettébb invenciózus új dobost Platz a hasonló zenét játszó Fully Celebrated Orchestrából kölcsönözte.) A megújított formáció – így a lemez is – jóval kimértebb, megfontoltabb elődjénél, ami persze közel sem baj.

A Bright Light Group zenéje legtöbbet talán a korai szabaddzsesszből és a pontosan-precízen kiszámolt dzsessz-rockból merít, és körülbelül ezek között is helyezkedik el. Ez persze elsőre ellentmondásnak tetszhet, ám a lemezt hallgatva bárki beláthatja: egyáltalán nem az, ugyanis a gondosan kiérlelt és előre komponált szerkezetek még jócskán hagynak teret az improvizációs játéknak. A zenekarvezető-gitáros az előző albumhoz képest itt már jóval hangsúlyosabban, ám még mindig változó intenzitású gitártémákkal van jelen. A felvételek többségén ezúttal is a trombita és a szaxofon játssza leggyakrabban a vezető szólista szerepét, de Platznak is vannak igazán maradandó pillanatai, ilyen például a You Are So You utolsó perceinek jóleső, Sonny Sharrock játékát idéző, nyers és minden felesleges maszatolást elsöprő gitárzajongása. A hangszeresek egy-egy tételen belül látszólag arra tesznek kísérletet, hogy átlépjék, kijátsszák a hagyományos dzsessz-struktúrákat; szinte végletekig tesztelik az adott szerzemény paramétereit, de bármennyi kiállás vagy paralel szóló is van egy adott darabban, a totális szabadzenévé válás előtti utolsó pillanatokban mindig visszavesznek az „őrjöngésből”, hogy a precízen megszabott kereteken belül tudjanak maradni. Jól hallható, hogy a hangszeresek – képzett muzsikusok lévén – önfeledten játszadoznak, mindig tudják hol a helyük, és nem erőltetnek semmit tovább a kelleténél.

Ha arra kényszerítenének – mint ahogyan néhány rádióműsor alkalmával ezt már meg is tették -, hogy egyetlen dalt válasszak ki a Bright Light Group lemezéről, mint legjobbat, akkor az minden bizonnyal a Bull Ring Road lenne, az egyetlen olyan szerzemény a korongon, amit nem Jeff Platz, hanem a trombitás Scott Getchell jegyez. Ez egy furcsa kis hatperces kvázi-ballada, ami egy meghökkentően egyszerű basszustémára és egy disszonáns dallamocskára épül, amit minden szólóhangszeres szépen sorban végigjátszik. Abszolút csúcspont!

A hagyománytisztelet és a Platz-formációk zenészeit ért egyértelmű hatások tagadhatatlanok, mégis sikerült a bostoni gitárosnak egy olyan dalszerkesztési technikát és hangzást találnia, ami ezer közül is felismerhető – és ez szerintem már éppen elég. Ilyen dzsesszbandákból férne ránk még néhány.

1. Bright Light [8:32] 2. You’re So You [7:12] 3. Trinket [5:36] 4. Bull Ring Road [6:02] 5. Gas Station [5:26] 6. Lullaby For When You’re Dead [6:32] 7. Single Hand Alphabet [7:00]

jeff-platz.com
skycap.de


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X