bejegyzés megosztása:

John Russell | Fred Lonberg-Holm – Home

John Russell | Fred Lonberg-Holm – Home

Peira | PM15 | 2012

Home; otthon. A lemez anyagát John Russell brit gitáros észak-kelet londoni otthonában rögzítettek, ám a cím nem csupán a felvétel helyszínére utal. A külső borítón látható vidéki idillt megörökítő fotó Fred Lonberg-Holm munkája, a kép az amerikai csellista édesapjának birtokán készült. Tó, mező, legelésző birkák. Russell eredetileg a kenti Romney Marshból származik, ami elsősorban a juhtenyésztéséről híres. És ezzel még nincs vége: a számcímek – Emsket, Shaela, Moorit és Mioget – birkafajtákat jelölnek. A korongon egyébként hatvan percnyi akusztikus gitár-cselló rögtönzés hallható.

Néhány szó a zenészekről: John Russell a mai londoni szabadimprovizációs színtér alapembere. Idén 22 éve, hogy Chris Burn társaságában útjára indította a Mopomoso (MOdernism, POstMOdernism, SO what?) klubestsorozatot, ami London legrégebbi, megszakítások nélkül működő havi rendszerességű koncertszériája. Fellépések százait szervezte a Mopomoso történetének első 17 évében a The Red Rose-ba, az utóbbi években pedig a Vortexbe. Manapság sincs olyan koncert, amin ne lenne jelen, ha nem a színpadon penget, akkor a terem végében figyel csendben. Nyugodt, nyílt tekintetű, halk szavú ember. Afféle bölcs.

A lemez másik szereplője, Fred Lonberg-Holm a chicagói free jazz szcéna egyik – ha nem a – legaktívabb hangszerese. A nagyvároshoz köthető, mára emblematikussá vált dzsesszzenekarokhoz egytől-egyig köze volt: The Lightbox Orchestra, Vandermark 5, Territory Band, Peter Brötzmann Chicago Tentet csak néhány név a sok közül. Az utóbbi időben Dave Rempis Ballister nevű triójában, illetve Brötzmann ADA hármasában művel izgalmas dolgokat. A Peiránál ez a harmadik duólemeze az Aaron Zarzutzki turntablistával készített Feminization Of The Tassel, és a Raymond Strid dobossal felvett Discus And Plumbing után.

A négy részre tagolt anyag Russell és Lonberg-Holm legelső zenei találkozását dokumentálja, ennek megfelelően párbeszédüket az első néhány percben kissé nehézkesnek, vontatottnak érzem. Aztán ahogy haladunk előre az időben, úgy válik a két muzsikus közös játéka egyre gördülékenyebbé, önfeledtté. A közel negyedórás Mooritban már két egymást inspiráló, villámkezű és gyors észjárású hangszerest hallunk, akik a másodperc tört része alatt reagálnak egymás ötleteire. Az egyébként is rendkívül dinamikus, fürge ujjú Russell most ha lehet, még gyorsabban riposztol Lonberg-Holm pizzicatóira. A két zenész idővel tökéletesen egybefonódik, kiegészítik egymást, összjátékuk kifogástalan. Kétségtelen, egy nyelvet beszélnek és egymásra találtak.

Úgy tűnik, Russell kis létszámú formációkban van igazán elemében: sokszor hallottam már élőben, még többször lemezen, de amikor trióban és duóban játszik, hallhatóan akkor éli a teret, akkor tudja igazán megvalósítani önmagát. A Home-on is ugyanolyan örömjáték hallható, mint a Pascal Marzannal készített Translations című gitárduólemezen, vagy a Martine Altenburgerrel felvett Dueten, ami szintén egy gitár-cselló kettős. A Home és a Duet viszont, mint ég és föld: ott feszültséggel teli, vibráló dráma, itt könnyed, összekacsintásokkal teli játékosság. John Russell és Fred Lonberg-Holm kivételesen jól működő zenészpárost alkot tehát, akikben bőven több a közös vonás, mint a tenyészbirkákhoz és a vidékhez való személyes viszonyuk.

Egy újabb nagyszerű kiadvány az egyre bővülő Peira-katalógusból – mindössze száz példányban. Aki szeretné a gyűjteményében tudni, ne várjon vele sokáig! De tényleg ne.

(…és a lemezrecenzió során egyszer sem hasonlítottuk Russell játékstílusát Derek Bailey-éhez…)

1. Emsket [27:41] 2. Shaela [4:19] 3. Moorit [13:32] 2. Mioget [15:14]

john-russell.co.uk
lonberg-holm.info
peira.net


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X