bejegyzés megosztása:

John Tilbury duója egy halott személlyel

John Tilbury duója egy halott személlyel

Meghökkentő koronggal jelentkezik január legvégén a lengyel Bôłt lemezkiadó: a Playing With A Dead Person John Tilbury zongorista és a tíz éve elhunyt gitáros, Derek Bailey duófelvételeit tartalmazza. Persze szó sincs archív anyagról, ugyanis az alig 23 perces albumon egy korábbi, ezidáig fiókban maradt Bailey szólófelvételre játszott rá Tilbury. A most megjelenő kiadvány azért is érdekes, mert – bármennyire is hihetetlen – a brit szabadzene két kulcsfigurája soha, semmilyen kontextusban nem rögzített közös lemezt. Ezt a hiányt pótolja most a kizárólag vinylen megjelenő Playing With A Dead Person. boltrecords.pl

– Derek és én mindig is szerettünk volna egy közös felvételt, de ez valamiért sohasem sikerült. Élete utolsó éveiben folyamatosan próbáltunk rögzíteni valamit, de az egészsége egyre csak romlott. Már egészen közel voltunk egy lemezfelvételhez, amikor felhívott telefonon és azt mondta: nem állok rá készen, nem tudom megcsinálni. Aztán persze meghalt, a kihagyott lehetőséget pedig azóta is bánom. Amikor a duóimprovizációim kapcsán kerestél meg, azt gondoltam, nincs is annál eredetibb, mint egy halott személlyel együtt játszani. Ami azért is érdekes, mert például Derek nagyon is él, különösképpen, amikor halljuk a hangjait, a játékát. Most is úgy érzem, mintha itt ülne velünk a stúdióban, ő rám vár, én rá, és nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy mi is fog most pontosan történni – mondta Tilbury a különleges duólemez születéséről egy BBC rádióműsorban.


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X